Maria Goos

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamMaria Goos
GeborenBreda, onbekend, 1956
FunctiesScenarioschrijfster
Bekend vanPleidooi, Cloaca, Oud geld, Leef!
Periode actief1982 - heden
Werkt samen metWillem van de Sande Bakhuyzen, Hugo Heinen, Pieter van de Waterbeemd
Triviagetrouwd geweest met acteur Peter Blok
Externe infoWebsite Maria Goos

Maria Goos in de media
Oeuvre van Maria Goos


Na de middelbare school in Breda volgt Maria Goos tussen 1977 en 1982 de docenten- en regieopleiding van de Toneelacademie in Maastricht. Er ontstaat een hecht gezelschap van acteurs met wie ze veel samenwerkt, zoals haar latere man Peter Blok, Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen en de latere regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen.

Goos schrijft zowel voor theater als televisie. In eerste instantie is ze vooral in het theater actief. Zo vormt ze tussen 1985 en 1989 met Arie Kant het artistiek leiderschap van jeugdtheatergezelschap De Kompaan. Ze regisseert ook haar geschreven stukken, bijvoorbeeld bij Toneelgroep Centrum Blessuretijd en Tussen Zussen en bij Toneelgroep De Kompaan Helden.

Vanaf 1986 schrijft ze meer voor televisie, haar debuut is een televisiebewerking van het eerder door haar geschreven stuk De keizerin van België. Ze schrijft begin jaren '90 een sketches voor Het Klokhuis.

Met de advocatenserie Pleidooi, die ze samen met Hugo Heinen en Pieter van de Waterbeemd wordt de naam van Maria Goos voor televisie gevestigd. De kwaliteit van de serie wordt geroemd en maakt het mogelijk voor Goos om het succes voort te zetten in Oud geld. Net als in Pleidooi draait het voor Goos niet zozeer om de financiële transacties, maar de karakterontwikkeling van de personages. De serie ontvangt verschillende prijzen, waaronder Gouden kalveren en een Zilveren Nipkowschijf.

Goos schrijft nog steeds voor theater, de voorstelling Familie uit 2000, onder regie van Van de Sande Bakhuyzen, wordt in 2001 bewerkt tot een telefilm. Tijdens het Nederlands Film Festival 2001 ontvangt de film niet alleen een Gouden Kalf voor het beste televisiedrama, maar ook de prijs van de Nederlandse Filmkritiek. De film wordt daarom in de bioscoop uitgebracht. Hetzelfde proces gebeurt met theaterstuk Cloaca, dat in 2004 wordt uitgebracht. Als theaterstuk wordt het in 2004 opgevoerd in The Old Vic Theatre in Londen onder regie van de Amerikaanse acteur Kevin Spacey. In 2006 wordt het in Duitsland op de planken gezet. Baraka, de Spaanse Cloaca doet diverse Spaanse steden aan vervolgens Buenos Aires (Argentinië)

De column Leef! die Goos schrijft in Volkskrant Magazine, waarin verloskundige Anna mailt met haar beste vriendin, wordt uitgangspunt voor de film Leef!. De productie wordt geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen, die de dag voor de première tijdens het Nederlands Filmfestival in 2005 overlijdt.

Het werk van Maria Goos wordt geroemd en bekroond. Zowel in theater als film is ze onderscheiden. Op 14 november 2008 ontvangt Maria de Edmund Hustinxprijs 2008, een tweejaarlijkse prijs voor dramaschrijvers in 'de lage landen'. Aldus de jury: 'Het oeuvre van Maria Goos laat zich lezen als een ode aan menselijk contact.' Zelf stelt ze op haar website dat ze verhalen vertelt, ze schrijft al vanaf haar prilste jeugd maar nog altijd zitten er verhalen in haar hoofd en is haar pen niet leeggeschreven.