In een Japanse stroomversnelling

Uit B&G Wiki
Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte86'05"
Mediumfilm


Beschrijving

Documentaire met gespeelde scène over Nederlandse waterbouwkundig ingenieurs die eind 19e eeuw in Japan op uitnodiging van de Meiji-regering naar Japan kwamen om dijken, kanalen en havens te bouwen. Ze worden ingehuurd met het streven Japan te veranderen van een feodale staat in een moderne maatschappij. In de documentaire van Van Gasteren zijn speelfilmfragmenten vervlochten van de film Ver weg, die de twee specifieke ingenieurs De Rijke en Escher volgt. Beiden komen van de Academie voor Burgerlijk Ingenieurs - de voorloper van de TU Delft. Zij zijn verantwoordelijk voor de aanleg van een kanaal en havenuitbreiding in Osaka.

De documentaire is uitgezonden als aflevering van Dokwerk (NPS).

Makers

Productie Joke Meerman, Digna Sinke

Camera Junji Aoki, Thomas Kist, Eddy van den Enden, Jos van Schoor

Montage Barry van der Sluis

Geluid Otto Horsch, Mori Suemura, Shinichi Yamazaki

Regie Louis van Gasteren

Schrijver Joke Meerman, Louis van Gasteren

Cast

Ulli Ulrich

Wiske Sterringa

Ramón Gieling

Wilbert Gieske

Achtergrondinformatie

Cineast Louis van Gasteren legt met de documentaire In een Japanse stroomversnelling de vergeten geschiedenis van de Nederlanders die aan de bakermat hebben gestaan van een technische stroomversnelling. Het is een aspect van de Nederlands waterstaatsgeschiedenis dat bijna niemand meer kent. Het filmproject vloeit voort uit de viering van vierhonderd jaar Nederlands-Japanse handelsbetrekkingen.

De Nederlandse waterbouwkundig ingenieurs die in het laatste deel van de negentiende eeuw naar Japan trekken, lenen aan minstens zoveel pleinen en straten hun naam als de voormalige coach van Zuid-Korea. Japan is toen zelf nog een land van tradities en ambachtslieden. Nederland staat met beide benen in de industrialisering.

De première van In een Japanse stroomversnelling op het Nederlands Film Festival in Utrecht wordt bijgewoond door prins Willem-Alexander. Dat heeft alles te maken met diens interesse voor 'waterbeheer' en zijn optreden in de documentaire zelf. De kroonprins komt in beeld als spreker op een symposium in Osaka. Zijn inleidende tekst bewijst eer aan de Nederlandse waterbouwkundig ingenieurs. De namen van De Rijke, Van Doorn, Mulder en Escher galmen door de grote zaal en doen de aanwezige Japanners vol waardering knikken.

Jos van der Burg schrijft in Het Parool In een Japanse stroomversnelling levert een interessant historisch beeld op van de twee ingenieurs, bij wie de onderlinge spanningen soms hoog oplopen. Dat de film toch niet helemaal bevredigt, komt door de toevoeging van fictieve scènes, waarin twee acteurs (Ramón Gieling en Wilbert Gieske) episoden uit het Japanse leven van de ingenieurs spelen. Het is geforceerd en haalt de vaart uit de film, die het prima zonder fictie kan stellen. volledig artikel in Het Parool