Brief aan mijn vader

Uit B&G Wiki
Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte58'34"
Mediumtelevisie

Brief aan mijn vader (2002).jpg


Beschrijving

Brief aan mijn vader is een korte documentaire gemaakt door filmmaker Ricardo Alvarez. De documentaire is ook wel bekend onder de naam Cuéntame Papá. Alvarez reconstrueert het vluchten van zijn vader en grootvader tijdens de Spaanse burgeroorlog. Dit doet hij aan de hand van brieven van zijn vader en gebruikt hij archiefbeelden van de Spaanse oorlog, interviews met familieleden en privébeelden van vakanties in Spanje.

Deze documentaire is een onderdeel van de documentairerubriek Dokwerk. Bijzonder is het autobiografische karakter van de documentaire, daarnaast is Alvarez zelf ook voor de camera te zien.

Makers

Regie Ricardo Alvarez

Camera Peter Mariouw Smit

Geluid Pieter Guyt

Montage Ot Louw

Productie Vera de Vries, Pascale de Ruiter

Begeleiding Cherry Duyns

Mixage Piet Rodenburg

Kleurcorrectie Hans Buitink

Animaties Marco Vermaas

Scenario-adviezen Paul Bertram, Judith Fredriks

VPRO

NPS.

Achtergrondinformatie

Brief aan mijn vader is de eerste documentaire van Ricardo Alvarez. De basis voor deze film wordt gevormd door brieven die de vader van Ricardo Alvarez schreef aan de grootvader van Ricardo, 55 jaar na zijn dood .

In een verslag van Groeten uit De Balie! tijdens het International Documentary Festival Amsterdam vertelt Alvarez aan de Volkskrant journalist en presentator Ronald Ockhuizen dat hij zichzelf eerst uit de documentaire wilde houden. 'Maar de script-editor zei: Jij bent nummer drie in de film. De voice-overs heb ik geschreven met tranen in mijn ogen. Ze gaan over wat het betekent om te moeten vluchten’, zo vertelt Alvarez.

Internationaal wordt Brief aan mijn vader vertoond op de festivals Prix d’ Europe in 2002 en Prix d’Italia in 2003. In 2009 wordt de documentaire vertoond op het filmfestival van León.

De film verdient verschillende nominaties. In 2002 nomineert het Nederlands Film Festival de documentaire voor een Gouden Kalf voor de beste korte documentaire en in datzelfde jaar krijgt de documentaire een nominatie voor het Gouden Beeld door de stichting Nederlandse Academy Awards.