Het Simplisties Verbond

Uit B&G Wiki
Versie door DofT (overleg | bijdragen) op 16 sep 2024 om 12:04 (→‎Onderscheiding)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1974-1988
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreSatire
Decennia1970-1979, 1980-1989
Mediumtelevisie

Vankootenendebie1986.jpg Simplistiesverbond.jpg

Beschrijving

Satirisch televisieprogramma waarin Kees van Kooten en Wim de Bie tal van typetjes uitbeelden. Het programma krijgt in de loop der jaren een bijna legendarische naam doordat het de tijdgeest op zeer onderhoudende wijze weet te kapittelen. 'Koot en Bie' worden door veel mensen gezien als "het geweten van kritisch Nederland".

Veel van hun typetjes zitten in het collectieve geheugen gegrift. Zoals de vrije jongens Jacobse en Van Es die de "Haagse politieke maffia" bestrijden. Of de hippies Koos Koets ('"Jemig de pemig") en Robbie Kerkhof die opkomen voor de "oudere jongeren". Of Cor van der Laak die zich groen en geel ergert aan de oprukkende oppervlakkigheid.

Van Kooten en De Bie beginnen in november 1974 met het Simplisties Verbond. Daarvoor werken ze al samen bij Hadimassa. Een mattenklopper wordt het symbool waarmee ze symbolisch klappen uitdelen.

In 1977 krijgt het duo de prestigieuze Nipkowschijf.

De uitzending in het kader van de zendtijd van het Simplisties Verbond verandert in de loop der tijd. Na de titel Een uitzending in de Zendtijd van het Simplisties Verbond is in 1979 en 1980 de ondertitel Op hun pik getrapt. In 1980-1981 is de titel Koot en Bie, van 1981 tot 1988 Van Kooten en de Bie.

De eerste uitzending

Voorafgaand aan de eerste uitzending geeft Arie Kleijwegt (hoofd VPRO televisie) een verklaring waarom de VPRO zendtijd heeft afgestaan aan het Simplisities Verbond. Na talloze vergaderingen is de VPRO tot dit besluit gekomen meldt hij. De overeenkomsten in doelstellingen van de VPRO en het Simplisties Verbond hebben tot deze beslissing geleid.

De Tegenpartij

De uitzendingen van het Simplisties Verbond markeren ook de geboorte van de louche personages F. Jacobse en Tedje van Es en hun ‘Tegenpartij’. Met slogans als ‘Geen gezeik, iedereen rijk’ en ‘Samen voor ons eigen’ weten Van Kooten en De Bie als Jacobse en Van Es hun vinger precies op de zere plek van de samenleving te leggen. De Tegenpartij ontstaat als kritische parodie op het politieke egoïsme van die tijd, maar verwerft zo’n enorme populariteit dat de satire de werkelijkheid lijkt in te halen. Mensen willen daadwerkelijk op de Tegenpartij gaan stemmen. Als Jacobse en Van Es tot afgrijzen van hun scheppers op de voorpagina van het partijblad van de extreemrechtse Volksunie belanden, is het voor Van Kooten en De Bie mooi geweest. Het duo Jacobse en Van Es sneuvelt tijdens een poging tot het plegen van een coup op het Binnenhof.

Makers

Tekst, samenstelling, regie Wim de Bie, Kees van Kooten

Regie Jop Pannekoek (jaren '70)

Productie Ine Waltuch, Maud Keus (eind jaren '70)

Muziek Tonny Eyk

Met medewerking van onder anderen Hetty Blok, Rijk de Gooyer, Carol van Herwijnen

Omroep VPRO

Onderscheiding

Zilveren Nipkowschijf in 1977