Maartje van Weegen

Uit B&G Wiki
Maartje van Weegen

NaamMaartje Walet
GeborenBussum, 7 oktober 1950
Functies omroeper, redacteur, presentator
Bekend vanCijfers en Letters, NOS Journaal, Het Capitool, NOVA, M2
Periode actief1971-2007
Werkt samen metHans Bik, Mart Smeets, Aad van den Heuvel
TriviaGetrouwd met journalist Joop Daalmeijer
GalleryGallery

Maartje van Weegen in de media
Oeuvre Maartje van Weegen

Sociaalvoelend, zorgzaam, aardig voor de mensen. Voor zichzelf is ze kritisch en veeleisend, want ze wil overal het beste uithalen en goed zijn in haar rol, zowel binnen als buiten haar werk. Slechts een enkele keer maakt ze als vakvrouw een kleine uitglijder, zoals bij het huwelijk tussen Willem-Alexander en Maxima. De afwezigheid van prinses Margarita en haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn verklaart ze als zou het paar financiële problemen hebben. Deze opmerking brengt veel teweeg bij het tweetal.

Geboren in Bussum op 7 oktober 1950 groeit Maartje Walet op in een harmonieus arbeidersgezin. Haar ouders zijn Nederlands Hervormd gezind, maar helemaal niet streng. Vader is machinebankwerker; moeder heeft naast de opvoeding van de kinderen (twee zoons en twee dochters) ook nog de zorg voor haar eigen ouders. Net als haar broers Ben en Peter gaat Maartje naar de MULO. In 1977 haalt ze haar diploma van het avondatheneum.

Maartje wil aanvankelijk graag toneelspeler worden. Zodoende mag ze wel van haar ouders een voorbereidende cursus volgen voor de toneelschool. Op haar vijftiende, direct na de MULO, gaat ze aan het werk. Haar werkervaring bij achtereenvolgens grammofoonplatenmaatschappij IRAMAC (administratie), concertdirectie Geza de Koos (impresariaat op het gebied van klassieke muziek) en CINETEAM (filmproductiebedrijf) vormen de aanloop naar haar carrière in de omroepwereld.

Maartje is eerder gehuwd geweest met Rob van Weegen. In 1978 hertrouwt ze met de journalist Joop Daalmeijer. Het tweetal leert elkaar kennen tijdens een aflevering van Sterrenslag.

In 1971 wordt Van Weegen door de KRO gevraagd om samen met Hans Bik Studio Vrij te gaan presenteren. In totaal zal ze acht jaar aan dit hobbyprogramma meewerken. Al vrij snel combineert ze dit werk met omroepen van de KRO (1973 - 1980). In 1976 verruilt Maartje het serviceprogramma Studio Vrij voor de quiz Cijfers en Letters. Hierna volgen uiteenlopende programma's zoals de informatieve rubriek Wat heet beter en het praatpgrogramma Uit de grond van mijn hart. Inmiddels is Maartje al jaren een vast gezicht bij de KRO gezicht, echter werkt ze nog altijd niet in vaste dienst.

Van Weegens ontwikkeling gaat steeds meer de informatieve kant op. Zo doet ze voor de NOS/Teleac het educatieve programma Open schooltijd. In 1984 wordt Maartje door de NOS wordt gevraagd voor de redactie en presentatie van het half zes Journaal. Het idee van een journaal op dat tijdstip wordt in omroepkringen aanvankelijk schamper. Het tijdstip blijkt echter een succes, mede door Van Weegens lossere aanpak en iets lichtere toonzetting. Na vier jaar om half zes wordt Maartje van Weegen anchorperson van het acht uur Journaal, naast Joop van Zijl.

Naast het presenteren van Het journaal is ze als vervanger van W.L.Brugsma in de periode 1985 - 1989 ook te zien in het discussieprogramma Het Capitool. Intussen krijgt haar carrière een nieuwe wending als zij in 1987 wordt verkozen om koningin Juliana en prins Bernhard, ter gelegenheid van hun 50-jarig huwelijk te intervieuwen. Van Weegens vertrouwenwekkende persoonlijkheid ontlokt een openhartig gesprek. Door deze gebeurtenis wordt ze dé royaltyverslaggeefster van de NOS.

In 1989 is er bij de KRO het idee om Maartje een eigen talkshow te laten presenteren. De wekelijkse uitzending zou door Joop van den Ende geproduceerd gaan worden. Dit project vindt helaas geen doorgang, omdat Van den Ende met zijn sterrenteam dat jaar met zijn commerciële station TV-10 wil gaan uitzenden. In 1989 dient zich echter een ander nieuw project aan: het actualiteitenprogramma NOS-Laat. In 1992 gaat NOS-Laat over in NOVA, tot 1999 werkt Van Weegen mee aan dit programma.

Het laatste decennium van de 20e eeuw staan voor een deel in het teken van de berichtgeving rondom leden van het Koninklijk Huis. Zo verzorgt ze o.a. in 1992 een interview met prinses Margriet, mr. Pieter van Vollenhoven en hun zoons, in 2000 een interview met koningin Beatrix naar aanleiding van 20 jaar staatshoofd, in 2001 een interview met prins Bernhard en natuurlijk zijn er de interviews met de prinsen naar aanleiding van hun huwelijken. Behalve interviews is Maartje ook verantwoordelijk voor het commentaar bij de rechtstreekse verslaggeving van de huwelijken en uitvaarten van het koninklijk huis. Hoogtepunt is het vraaggesprek dat ze samen met Paul Witteman houdt met prins Johan Friso en zijn toekomstige bruid Mabel Wisse-Smit in april 2004. Meer dan 2½ miljoen kijkers volgen dit vraaggesprek.

Van Weegen verzorgt vanaf 1992 voor NOS-Actueel redactie en presentatie van verkiezingen en grote NOS-gelegenheidsprogramma’s zoals verslagen van de oorlog in Bosnië, aardbeving in Turkije, aanslagen in New York en Washington, de moord op Pim Fortuyn en de oorlog in Irak.

Behalve televisie is Maartje ook actief bij de radio. Dit begint in 1979 bescheiden met het voorlezen van brieven van luisteraars in Postbus 900 van KRO's omroeppastoraat. Hierna volgt in 1981 Op de valreep gevolgd door Ratel en Echo. Na haar periode bij het NOS Journaal presenteert Van Weegen vanaf 1989 tot op heden bij invalbeurten voor NOS-radio de actualiteitenrubriek Met het oog op morgen. In 1997 doet ze vrijdagsavonds voor de NPS-radio Uit het Nieuws.