Marco Verhoef

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamMarco Pieter Verhoef
GeborenMaassluis, 10 mei 1971
Functiesweerpresentator
Bekend vanNOS Journaal
Periode actief2004-heden
Externe infoMarco op Twitter

Marco Verhoef in de media
Oeuvre van Marco Verhoef

Marco Verhoef is geboren in Maassluis, maar verhuist al snel samen met zijn ouders en tweelingbroer naar Hardinxveld Giessendam waar hij zijn jeugd doorbrengt. Na de middelbare school in Gorinchem kiest hij voor een opleiding natuurkunde aan de Universiteit Utrecht, omdat dat vakgebied hem het meest aanspreekt. Zijn interesse gaat aanvankelijk uit naar sterrenkunde, maar tijdens zijn eerste studiejaar volgt hij een aantal keuzevakken meteorologie en wordt hij door dit vak gegrepen. De bovenstroomstudie meteorologie is erg theoretisch waardoor hij samen met wat studievrienden de praktijk bewust opzoekt. Ze regelen een datalink met het KNMI zodat ze weerkaarten kunnen ophalen. Eens per week maakt de groep een weersverwachting voor het weekend en presenteert deze om beurten aan de vakgroep. Zijn afstudeerproject voert Verhoef deels uit op de onderzoeksafdeling bij het KNMI. Na de studie behoort hij tot de laatste lichtingen die nog in militaire dienst moeten. Daarna gaat hij op zoek naar werk en komt bij het KNMI terecht.


KNMI en eerste presentatiewerk

Vanaf 1995 werkt Verhoef op de weerkamer van het KNMI in De Bilt waar weersverwachtingen worden gemaakt voor verschillende doelgroepen. Al gauw heeft hij te maken met de mediatak van het bedrijf en hij vindt het leuk om met kranten, radio en televisie in aanraking te komen. Een onderdeel van zijn taken is de weerpresentatie op regionale zender Radio M. Eigenlijk is het een gesprek met de deejay en die vorm spreekt hem aan. Iedereen kan namelijk een weersverwachting oplezen, maar in zo’n gesprek moet je echt kennis van zaken hebben. Dit werk blijft hij doen tot 2009.

In 1999 worden de commerciële taken van het KNMI in het bedrijf Weathernews ondergebracht en Verhoef gaat mee naar dat bedrijf. Medewerkers van Weathernews worden in 2003 benaderd voor screentests voor weerpresentatoren bij de NOS. Verhoef houdt het even af omdat hij op het punt staat voor de tweede keer vader te worden. Een paar maanden later, in mei 2004, doet hij alsnog een screentest en een maand later wordt hij de nieuwe weerpresentator.


Weerman bij de NOS

De eerste jaren is Verhoef ongeveer vijftig keer per jaar te zien als weerman tijdens het NOS Journaal. Later verdubbelt het aantal diensten. Erwin Kroll leert hem om te gaan met de technische aspecten van het werk. Vanaf 2008 krijgt hij tips van een externe presentatiecoach. Hoewel het volgens hem geen opvallende veranderingen oplevert in de presentatie merkt hij wel dat hij met meer zekerheid voor de camera staat.

Net als zijn collega’s is Verhoef op de dag dat hij dienst heeft zowel presentator als de volledige weerredactie. Hij verzamelt gegevens om daar vervolgens heldere verhalen van te maken. Per werkdag verzorgt hij weerpresentaties voor BVN, de Wereldomroep (tot 2012), het Radio 1 Journaal en het NOS Journaal. Op dagen met veel weersoverlast moet Verhoef van de ene presentatie naar de andere rennen. Ook duurt zijn werkdag dan langer, omdat hij vroeger aanwezig moet zijn en ook later moet blijven om in het late Journaal en eventueel in Nieuwsuur een extra toelichting te geven. Normaal gesproken begint zijn werkdag rond één uur ’s middags zodat hij de Journaal-vergadering kan bijwonen. Hij vindt het belangrijk om te weten wat er leeft bij de nieuwsredacteurs. Uiteraard levert hij een bijdrage als het weer invloed heeft op het nieuws, maar hij geeft af en toe ook zijn mening als nieuwsconsument.

Interactie met de nieuwspresentator zoals het vraaggesprek in het Radio 1 Journaal en het bruggetje in het NOS Journaal vindt Verhoef een leuke toevoeging. Het geeft hem de kans te improviseren, vooral als de nieuwspresentator zich niet aan het script houdt. Ook het opvangen van storingen gaat hem goed af.

Graag wordt Verhoef gezien als een betrouwbare weerman die het weer duidelijk uitlegt. Liever heeft hij dat de mensen na afloop van het weerbericht weten wat de weersverwachting is dan welke kleur stropdas hij omheeft. Hij vindt het trouwens een beetje vreemd om op snikhete dagen het weer te presenteren met een das om, maar bij het Journaal is het de regel dat de presentatoren een jasje aanhebben en vanaf het middagjournaal een das om doen. Een ruim assortiment kleding hangt voor hem klaar bij de NOS.

Aangezien Verhoef in zijn vrije tijd nooit in een pak loopt en omdat mensen hem veel langer inschatten kan hij redelijk anoniem over straat en dat vindt hij prima. Herkend worden hoort bij zijn werk, al mogen flauwe grappen van hem achterwege blijven. De reacties op onnauwkeurige weersverwachtingen vat hij heel nuchter op. Hij weet dat hij de beste verwachting maakt op basis van de metingen en weermodellen. Het weer kan zich plotseling anders ontwikkelen, “maar daarmee is de verwachting nog niet slecht”.

Ondanks het groeiend aantal manieren waarop het publiek aan informatie over het weer kan komen denkt Verhoef dat het gepresenteerde weerbericht toegevoegde waarde blijft houden. De presentator kan de losse gegevens namelijk interpreteren en aspecten van het weer nader toelichten. Dat kan natuurlijk ook via een weerbericht op internet, maar er blijft een groep kijkers die het prettig vindt de informatie op een vast tijdstip gepresenteerd te krijgen.


Andere werkzaamheden

Tot 2009 wordt Verhoef door de NOS ingehuurd bij Weathernews en daarna bij Infoplaza. Dit laatste bedrijf beheert meerdere informatieve websites over openbaar vervoer, het verkeer en het weer. Verhoef houdt zich voornamelijk met het weer bezig. Hij schrijft verhalen, houdt de gegevens in de gaten en maakt verwachtingen voor specifieke doelgroepen, kranten en andere media. Ook houdt hij zich bezig met de design van de filmpjes op de sites van Infoplaza. In zijn vrije tijd gaat hij graag op vakantie, mag hij graag tennissen en houdt hij zich bezig met zijn gezin.