De school draait door: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(7 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Productie
{{ Infobox Productie
| periode = 2003
| periode = 2003
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=de%20school%20draait%20door Beeld en Geluid]
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=de_school_draait_door Beeld en Geluid]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| achtergrond_info =
| achtergrond_info =
Regel 16: Regel 16:
===Beschrijving===
===Beschrijving===


Een jaar lang volgde regisseur Wim Schepens het reilen en zeilen op basisschool De Caroussel in de Utrechtse achterstandswijk Zuilen. Aanleiding waren de problemen in het onderwijs, doordat steeds minder mensen kiezen voor een loopbaan als leerkracht. Ook De Caroussel krijgt te maken met deze problemen. Verschillende leerkrachten en de directeur worden gevolgd tijdens hun werk. Sommigen van hen vertellen dat ze het soms niet meer zien zitten. De brutale houding van sommige kinderen vraagt veel van hun incasseringsvermogen. Ook het contact met de ouders verloopt vaak stroef.
Een jaar lang volgt regisseur [[Wim Schepens]] het reilen en zeilen op basisschool ''De Caroussel'' in de Utrechtse wijk Zuilen. Aanleiding zijn de problemen in het onderwijs, doordat steeds minder mensen kiezen voor een loopbaan als leerkracht. Ook ''De Caroussel'' krijgt te maken met deze problemen. Verschillende leerkrachten en de directeur worden gevolgd tijdens hun werk. Sommigen van hen vertellen dat ze het soms niet meer zien zitten. De brutale houding van sommige kinderen vraagt veel van hun incasseringsvermogen. Het contact met de ouders verloopt vaak stroef.
Toch is het voor hen een uitdaging om te werken met deze kinderen, die vaak te kampen hebben met gedragsproblemen en leerachterstanden. Ook de goede sfeer onder de collega’s is een reden om toch steeds weer door te gaan.
Toch is het voor hen een uitdaging om te werken met deze kinderen, die vaak te kampen hebben met gedragsproblemen en leerachterstanden. De goede sfeer onder de collega’s is een reden om toch steeds weer door te gaan.


In de eerste aflevering leren we meester Jan Buis kennen, die vol goede moed begint met lesgeven aan groep 8. Maar al gauw geeft Jan aan het niet meer aan te kunnen. Hij heeft aanvaringen met kinderen, die hem soms uitschelden en daarom besluit hij weg te gaan bij De Caroussel. Harriëtte van de IJssel, die net is begonnen met groep 3, heeft na een tijdje wel de smaak te pakken. In de interviews met de andere docenten en de directeur komen onderwerpen aan de orde als: lerarentekort, discriminatie, leerachterstanden, orde houden en hoe je als leraar om kunt gaan met het brutale gedrag van sommige kinderen.  
In de eerste aflevering wordt meester Jan Buis voorgesteld, die vol goede moed begint met lesgeven aan groep 8. Maar al gauw geeft Jan aan het niet meer aan te kunnen. Hij heeft aanvaringen met kinderen, die hem soms uitschelden en daarom besluit hij weg te gaan bij ''De Caroussel''. Harriëtte van de IJssel, die net is begonnen met groep 3, heeft na een tijdje wel de smaak te pakken. In de interviews met de andere docenten en de directeur komen onderwerpen aan de orde als: lerarentekort, discriminatie, leerachterstanden, orde houden en hoe je als leraar om kunt gaan met het brutale gedrag van sommige kinderen.  


In het tweede deel volgen we wederom de onderwijzers, die door een tekort aan leerkrachten vaak van klas moeten wisselen en taken van elkaar moeten overnemen. De kinderen worden mondiger en het is lastig om de orde te handhaven. Erwin Versluis besluit de verlaten groep 8 over te nemen, maar komt hier later toch weer op terug. Aan het einde van het jaar besluit hij definitief afscheid te nemen van De Caroussel.   
In het tweede deel worden de onderwijzers wederom gevolgd, die door een tekort aan leerkrachten vaak van klas moeten wisselen en taken van elkaar moeten overnemen. De kinderen worden mondiger en het is lastig om de orde te handhaven. Erwin Versluis besluit de verlaten groep 8 over te nemen, maar komt hier later toch weer op terug. Aan het einde van het jaar besluit hij definitief afscheid te nemen van ''De Caroussel''.   


De tweedelige documentaire werd op 22 en 29 september 2003 uitgezonden op Nederland 3. Het is een productie van de VPRO in de serie Dokwerk, en werd uitgezonden in De week van het onderwijs.
De tweedelige documentaire is een productie van de [[VPRO]] in de serie ''[[Dokwerk]]'', en wordt uitgezonden in ''De week van het onderwijs''.


===Makers===
Regie [[Wim Schepens]]
Camera [[Adri Schrover]], [[Maarten Kramer]], [[Peter Mariouw Smit]], [[Edwin Verstegen]], [[Erik Zuyderhoff]]


===Makers===
Geluid [[Ab Grooters]]


Regie: [[Wim Schepens]]
Montage [[Jan Langeveld]]
Camera: [[Adri Schrover]], [[Maarten Kramer]], [[Peter Mariouw Smit]], [[Edwin Verstegen]], [[Erik Zuyderhoff]]
Geluid: [[Ab Grooters]]
Montage: [[Jan Langeveld]]
Geluidsmixage: [[Hans Brouwer]]
Kleurcorrectie: [[Ronald van Dieren]]
Research: [[Hans van Dijk]]
Productie: [[Ilse van Huisstede]]


===Achtergrondinformatie===
Geluidsmixage [[Hans Brouwer]]


Uit het jaarverslag van de VPRO over 2003 blijkt dat het tweeluik over de Utrechtse basisschool hoog gewaardeerd werd door het publiek. De tweede aflevering werd door het totale publiek van 16 jaar en ouder beoordeeld met een 8,3 en belandde daarmee op de derde plek van meest gewaardeerde VPRO-programma’s. 
Research [[Hans van Dijk]]


Over Wim Schepens:
Productie [[Ilse van Huisstede]]


Wim Schepens werkte als maker en eindredacteur voor vele VPRO-programma’s en -documentairerubrieken, waaronder ‘Jonge Helden’, ‘Lopende Zaken’ , ‘Noorderlicht’ en ‘Dokwerk’, en vervulde de functie van eindredacteur documentaire.
[[VPRO]]


In 2008 creëerde Schepens de serie Landroof, een crossmediaal programma waarin de makers samen met bezorgde burgers ten strijde trekken tegen de verrommeling van het landschap. 
----


[[Category: documentaire|school draait door, de]]
[[Category: documentaire|School draait door, de]]


[[Category: 2000-2009|school draait door, de]]
[[Category: 2000-2009|School draait door, de]]


[[Category: producties|school draait door, de]]
[[category:productielijst S|School draait door, de]]

Huidige versie van 10 nov 2010 om 11:06

Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte48'00"
Mediumtelevisie



Beschrijving

Een jaar lang volgt regisseur Wim Schepens het reilen en zeilen op basisschool De Caroussel in de Utrechtse wijk Zuilen. Aanleiding zijn de problemen in het onderwijs, doordat steeds minder mensen kiezen voor een loopbaan als leerkracht. Ook De Caroussel krijgt te maken met deze problemen. Verschillende leerkrachten en de directeur worden gevolgd tijdens hun werk. Sommigen van hen vertellen dat ze het soms niet meer zien zitten. De brutale houding van sommige kinderen vraagt veel van hun incasseringsvermogen. Het contact met de ouders verloopt vaak stroef. Toch is het voor hen een uitdaging om te werken met deze kinderen, die vaak te kampen hebben met gedragsproblemen en leerachterstanden. De goede sfeer onder de collega’s is een reden om toch steeds weer door te gaan.

In de eerste aflevering wordt meester Jan Buis voorgesteld, die vol goede moed begint met lesgeven aan groep 8. Maar al gauw geeft Jan aan het niet meer aan te kunnen. Hij heeft aanvaringen met kinderen, die hem soms uitschelden en daarom besluit hij weg te gaan bij De Caroussel. Harriëtte van de IJssel, die net is begonnen met groep 3, heeft na een tijdje wel de smaak te pakken. In de interviews met de andere docenten en de directeur komen onderwerpen aan de orde als: lerarentekort, discriminatie, leerachterstanden, orde houden en hoe je als leraar om kunt gaan met het brutale gedrag van sommige kinderen.

In het tweede deel worden de onderwijzers wederom gevolgd, die door een tekort aan leerkrachten vaak van klas moeten wisselen en taken van elkaar moeten overnemen. De kinderen worden mondiger en het is lastig om de orde te handhaven. Erwin Versluis besluit de verlaten groep 8 over te nemen, maar komt hier later toch weer op terug. Aan het einde van het jaar besluit hij definitief afscheid te nemen van De Caroussel.

De tweedelige documentaire is een productie van de VPRO in de serie Dokwerk, en wordt uitgezonden in De week van het onderwijs.

Makers

Regie Wim Schepens

Camera Adri Schrover, Maarten Kramer, Peter Mariouw Smit, Edwin Verstegen, Erik Zuyderhoff

Geluid Ab Grooters

Montage Jan Langeveld

Geluidsmixage Hans Brouwer

Research Hans van Dijk

Productie Ilse van Huisstede

VPRO