AVRO in jaartallen: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 77: Regel 77:
|-  valign="top"
|-  valign="top"
| height="13" | 1992
| height="13" | 1992
| [[AVRO]], KRO en [[NCRV]] introduceren op [[Nederland 1]] de ‘genre-programmering’ waarbij de opbouw van tv-avonden met sterke programma’s belangrijker is dan de eigen tv-avond van één specifieke omroep.
| AVRO, [[KRO]] en [[NCRV]] introduceren op [[Nederland 1]] de ‘genre-programmering’ waarbij de opbouw van tv-avonden met sterke programma’s belangrijker is dan de eigen tv-avond van één specifieke omroep.


|-  valign="top"
|-  valign="top"

Versie van 15 mrt 2011 10:05

Datum Event
01-01-1928 De Algemeene Nederlandsche Radio Omroep (ANRO) fuseert met de Nederlandse Omroep Vereniging (NOV). Samen gaan ze verder onder de naam Algemeene Vereeniging Radio Omroep (AVRO).
01-01-1928 In AVRO's De bonte dinsdagavondtrein debuteren Piet Muyselaar en Willy Walden als het duo Snip & Snap. Het programma wordt enthousiast ontvangen en is dagen onderwerp van gesprek.
02-07-1936 De AVRO-studio aan de 's-Gravelandseweg in Hilversum wordt in gebruik genomen.
31-05-1951 De AVRO, KRO, NCRV en VARA werken voortaan samen in de Nederlandse Televisie Stichting (NTS), die namens de omroepen als onderhandelingspartner optreedt in wat 'de televisiekwestie' wordt genoemd. De zendgemachtigden willen wel meewerken aan het nieuwe medium, maar eisen van de overheid dat ze, ook na de experimentele periode, kunnen blijven uitzenden. De omroepen krijgen drie uur televisie per week, gedurende twee jaar.
05-10-1951 De eerste televisie uitzending van de AVRO vindt plaats met een documentaire over de Hooge Veluwe en omroepster Netty Rosenfeld.
01-10-1953 Op initiatief van Herman Broekhuizen wordt de Miniatuur Jeugd Omroep Nederland (Minjon) opgericht. Het is een onderdeel van de jeugdafdeling van de AVRO-radio waar jongeren onder professionele begeleiding een radioprogramma kunnen maken.
februari 1954 Willy Walden en Piet Muyselaar komen voor het eerst op televisie. In de schouwburg van Arnhem registreren camera's rechtstreeks een voorstelling van de Snip & Snap Revue.
12-04-1958 De AVRO zendt rechtstreeks de One man show van Toon Hermans uit. Straten zijn stil, bioscopen blijven leeg.
08-10-1960 Voor het eerst verschijnt de TeleVizier. Mies Bouwman siert de cover.
26+27-11-1962 Tijdens een 23 uur durende live televisie uitzending Open het dorp, brengt Mies Bouwman twaalf miljoen gulden (5,5 miljoen euro) bij elkaar voor een gehandicapten-oord bij Arnhem.
1978 Rob van Rees leest in Auto in, AVRO aan, voor het eerst op de Nederlandse radio, live verkeersinformatie voor.
26-04-1981 De omroepen, waaronder de AVRO, vragen in de actie Één voor Afrika aandacht voor honger in Afrika.
26-11-1984 In AVRO's Vragenvuur barst VVD-politicus Hans Wiegel in huilen uit. De publieksvraag "Waarom worden moeders die weduwe zijn door de overheid wèl financieel geholpen, en vaders die weduwnaar zijn níet?" wordt gesteld. Wiegel heeft net zijn vrouw verloren door een verkeersongeval en nadat deze vraag wordt gesteld, wordt het hem te veel. De AVRO ontvangt tweeduizend brieven naar aanleiding van deze uitzending.
03-12-1984 Een indicent in het praatprogramma Karel staat op de voorpagina van elke krant. Een discussie tussen voor- en tegenstanders van het bewind van de Surinaamse legerleider Bouterse loopt uit de hand. Er wordt gevochten en zelfs geschoten. Deze beelden worden in 42 landen uitgezonden.
voorjaar 1988 De AVRO, TROS en VOO geven samen met de uitgeverijen Elsevier, Perscombinatie, De Telegraaf en VNU aan een commerciële omroep te willen starten. Zij willen een monopolie op alle reclamegelden binnen de omroep en zijn bereid hier maar weinig van af te staan. Daarnaast vragen ze om geld. Het kabinet ziet hier niks in en kiest voor een modernisering van het bestaande bestel.
04-04-1988 De derde publieke zender Nederland 3 gaat van start. De KRO, NCRV, VARA en EO bepalen de programmering op Nederland 1, de AVRO, TROS, VOO en VPRO op Nederland 2 en de NOS met kleine de zendgemachtigden nemen Nederland 3 onder hun hoede.
06-06-1991 De minister van WVC (d'Ancona) wil, met de komst van een commerciële omroep in zijn achterhoofd, de positie van het publieke bestel versterken. De concurrentie moet worden aangegaan met informatie, cultuur en verstrooiing. Daarnaast is ze van mening dat de publieke omroepen meer moeten samenwerken. De profielen van de zenders zijn als volgt: Nederland 1 wordt de levensbeschouwelijke zender (met AVRO, KRO en NCRV), Nederland 2 gaat zich richten op amusement (met TROS, VOO en EO) en Nederland 3 zal een progressief karakter krijgen (met VARA, VPRO en NOS).
31-07-1991 Met de ondertekening van een AKN-overeenkomst maken de AVRO, KRO en NCRV hun samenwerking officieel.
1992 AVRO, KRO en NCRV introduceren op Nederland 1 de ‘genre-programmering’ waarbij de opbouw van tv-avonden met sterke programma’s belangrijker is dan de eigen tv-avond van één specifieke omroep.
1997 De samenwerking van de AVRO, NCRV en KRO komt tot uiting in de start van gezamenlijke nieuwbouw aan de ’s-Gravelandseweg in Hilversum.
februari 1998 De netprofilering die eerder is gekozen wordt vastgesteld. Nederland 1 wordt het thuisnet van de AVRO.
2000 De bouw van het nieuwe pand van de AVRO, NCRV en KRO is klaar en de omroepen kunnen verhuizen.
27-09-2002 De netprofilering die gepland staat loopt uit op een conflict binnen de publiek omroep. De raad van bestuur van de NOS stelt voor dat de EO naar Nederland 1 verhuist en de AVRO naar Nederland 2. Deze omroepen vinden dit geen goed idee en worden hierin gesteund door de KRO. De raad van toezicht van de NOS oordeelt dat het functioneren van de raad van bestuur niet voldoende is. Met de woorden dat het besturen van de publieke omroep een "mission impossible" is legt de voorzitter van de raad van bestuur zijn functie neer.

(Bron: RTV Dossier)

Terug naar de AVRO