Roeland Kooijmans

Uit B&G Wiki
Roeland Kooijmans (1998)

NaamRoeland Michiel Kooijmans
GeborenEindhoven, 14 mei 1961
FunctiesActeur, Presentator, Omroeper
Bekend vanMan, vrouw, hondje, Harde noten, Mores leren, Andermans veren, De ochtenden, Opium
Periode actief1989 - heden
Werkt samen metJohan Leysen, René van Zinnicq Bergman
GalleryGallery
Externe infoOfficiële site Vostokmedia

Roeland Kooijmans in de media
Oeuvre van Roeland Kooijmans

Roeland Kooijmans begint als omroeper bij de AVRO en groeit uit tot een veel geziene en gehoorde presentator voor televisie en radio. Tijdens zijn werkzame periode bij de AVRO heeft hij uiting kunnen geven aan zijn passie voor kunst en cultuur in programma’s als Harde noten, Andermans veren en Kunstblik. Tegenwoordig ligt Roelands passie bij het geven van trainingen aan mensen binnen, maar ook buiten de mediawereld.

Kooijmans is geboren in Eindhoven. Hij groeit op in een groot gezin met 6 kinderen waarin hij verreweg de jongste is. Zijn vader werkt in die tijd bij Phillips en zijn moeder is een kunstenares. Omdat hij, als kind uit een groot gezin, de aandacht moet trekken als hij iets wil zeggen is het presenteren voor hem een logische stap. Hij heeft zoals hij het zelf zegt “verbaal leren tapdansen” om de aandacht op hem gericht te krijgen. Nadat hij het Gymnasium Alfa in Eindhoven heeft afgerond gaat Kooijmans rechten studeren in Amsterdam. Tijdens zijn studie komt hij er al snel achter dat het vakgebied hem niet aanspreekt. Dit komt voornamelijk door negatieve ervaringen met een ‘big shot’ advocaat die hij als bijbaan rondrijdt.

Na zijn studie besluit hij op aanraden van zijn vader toch maar te gaan solliciteren binnen het vakgebied van zijn studie. Tijdens het schrijven van een sollicitatiebrief wordt hij gebeld door Corine Haitjema (toenmalig producent van klassieke muziek bij de AVRO), een oude klasgenoot van de middelbare school. Zij vraagt of hij op termijn de opvolger van Cees van Drongelen zou willen worden. Dit belletje is voor Kooijmans een geschenk uit de hemel. Hij zegt meteen ja en legt zijn sollicitatiebrief weg om er nooit meer naar om te kijken.

Bij de AVRO begint Kooijmans als omroeper. Hij loopt mee met Hans van der Togt, Myrna Goossen en Ad Visser om van hen de kneepjes van het vak te leren. In 1989 is dan zijn eerste omroepbeurt voor de AVRO live op televisie te zien. Vanaf dat moment komt hij meerdere malen per week op de buis voorbij. Na elke omroepbeurt wordt hij door het hoofd van de afdeling presentatie, Mariel Claasen, bij zich geroepen om zijn optreden op televisie na te bespreken. Van deze gesprekken heeft Kooijmans veel geleerd. Naast het omroepen krijgt hij de kans om items te maken voor Sportpanorama en ook doet hij redactioneel werk voor Karel van de Graaf. Gaandeweg komen er steeds meer programma’s bij waardoor het omroepen bijzaak wordt.

Radio leert Kooijmans ook kennen in zijn eerste jaren bij de AVRO. Samen met Hans van de Boom maakt hij het radioprogramma De aardappeleters dat gaat over kunst op straat. Radio spreekt hem aan omdat het wendbaarder en handzamer is dan televisie. Na De aardappeleters doet hij een lange tijd niks voor de radio tot hij het programma Opium gaat presenteren. Naarmate Kooijmans ouder wordt vindt hij het beeld steeds minder interessant worden. Radio daarentegen wordt steeds aantrekkelijker omdat het bij dit medium puur om de inhoud gaat.

Veel van de programma’s die Roeland presenteert hebben te maken met kunst en cultuur zoals Harde noten, Andermans veren, K&K op reis, Opium etc. De voorkeur voor deze thema’s heeft Kooijmans van huis uit meegekregen en van de AVRO kreeg hij de kans zijn medewerking aan dit soort programma’s te verlenen. Door de vele kansen die Roeland door de jaren heen krijgt voelt hij zich naar eigen zeggen een beetje een zondagskind bij de AVRO. Daarom is hij “de AVRO op een enkel avontuur na altijd trouw gebleven”.

Naast zijn presentatiewerk en werk achter de schermen speelt Kooijmans ook enkele gastrollen in films en series. Dit komt niet voort uit ambitie voor acteren maar uit een gesprekje dat hij met vrienden Robert Alberdingk Thijm en Norbert ter Hall op een muurtje in Italië heeft. Er wordt afgesproken dat Kooijmans in elke film die ze gaan maken een rol krijgt als reporter of presentator. Ze grappen dat een historicus na honderden jaren zal ontdekken dat die meneer Kooijmans steeds dezelfde rol heeft in al die films. Op deze manier vertolkt hij meerdere malen een rol in een serie of film zoals in Zeeuws Meisje, De zaak Braun en Mevrouw de minister.

In 1995 geeft Kooijmans voor het eerste les op de Media Academie als presentatietrainer. Vanaf dan geeft hij naast zijn werk als presentator regelmatig trainingen. De laatste jaren merkt hij dat hij na trainingen vrolijk thuiskomt terwijl hij na een presentatie klus negatieve energie kwijt moet. Het goede gevoel bij presenteren verdwijnt.

Tegenwoordig traint Kooijmans allerlei professionals, van politici tot mensen uit het bedrijfsleven tot zelfs kinderen. Deze trainingen geeft hij op de Media Academie, maar hij heeft ook zijn eigen bedrijf, genaamd Vostokmedia, dat gespecialiseerd is in training en presentatie. Centraal bij de trainingen staat de uitstraling, deze moet goed zijn bij het geven van presentaties. De kennis die Kooijmans heeft opgedaan bij het omroepen gebruikt hij nu bij het geven van deze trainingen. Zo heeft hij geleerd hoe je op beeld overkomt op anderen. Graag zou hij in de toekomst een hele nieuwe generatie televisiepresentatoren onder handen nemen. Roeland denkt dat hij de aangewezen persoon zou kunnen zijn die deze mensen gaat opleiden.

Als Kooijmans terugkijkt naar al zijn activiteiten voor televisie en radio is er vooral één programma dat veel indruk op hem heeft gemaakt. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Verenigde Naties mag hij met twee jonge middelbare scholieren afreizen naar, toentertijd het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, Benaco (op de grens van Tanzania en Rwanda). Daar hebben de scholieren een week lang jonge bewoners van het kamp mogen interviewen. Dit is een indrukwekkende maar niet zo’n vrolijke ervaring. De verhuizing van AJAX naar de Arena heeft wel een vrolijke herinnering achtergelaten. Elftallen uit de geschiedenis van AJAX zitten dan, ter ere van de verhuizing, aan lange tafels in een grote tent. Kooijmans mag er als enige met zijn cameraploeg bij zijn en krijgt de kans om al zijn AJAX-idolen te interviewen. Dit is voor hem een jongensdroom die werkelijkheid wordt.