Magnetron
een zender in de keuken?
In de magnetronoven in onze keukens bevindt zich een interessant onderdeel, het magnetron. In de magnetron wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische straling die een frequentie heeft tussen de 0.5 en 100 gigahertz. De golflengte van de straling is zeer klein, vandaar dat dit apparaat in het Engels microwave wordt genoemd. De straling moet binnen het apparaat blijven en daarom is de behuizing een soort kooi van Faraday.
hoe?
Het magnetron bestaat uit een kathode en een daaromheen geplaatste anode. Sterke magneten zorgen voor een magneetveld in het magnetron. Net als in radiobuizen heerst in het magnetron een hoog vacuüm. Wanneer de stroom wordt ingeschakeld zullen de elektronen die door de kathode worden uitgezonden naar de anode willen. De elektronen bewegen niet in rechte lijn van kathode naar anode. De baan wordt beïnvloed door de resonantieholtes en het sterke magneetveld.
andere toepassing
In de radiotechniek werkt men ook met deze frequenties. Door de microgolven te moduleren kan informatie worden overgebracht. In een zogenaamde golfpijp bevindt zich de eigenlijke antenne. Net als in de keuken zal deze microgolfstraling hetzelfde effect hebben op wateratomen in een voorwerp dat door de straling wordt getroffen. De atomen gaan zeer snel bewegen, waardoor de temperatuur gaat stijgen. Het magnetronprincipe wordt ook wel toegepast in radarsystemen. Zeer korte golven die goed te richten zijn kaatsen tegen bijvoorbeeld een auto of vliegtuig en worden opgevangen door de antenne. Zo wordt snelheid en positie duidelijk.