Kerwin, teken van de tijd

Uit B&G Wiki
Periode1985
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1980-1989
Lengte29'00"
MediumTelevisie

Kerwin, teken van de tijd (1985) titel.jpg Kerwin, teken van de tijd (1985).jpg

Beschrijving

Reportage van Froukje Bos over Kerwin Duinmeijer, een Antilliaanse jongen die in Amsterdam uit racistische motieven door een skinhead werd vermoord.

De moord op Kerwin Duinmeijer vindt plaats op de avond van 20 augustus 1983. Deze 15-jarige Antilliaan wordt na een woordenwisseling en handgemeen in de Amsterdamse Damstraat neergestoken door de 16-jarige Nico Bodemeijer. Hij overlijdt korte tijd later in een ziekenhuis aan bloedverlies. De ambulance is namelijk laat en een taxichauffeur weigert hem te vervoeren omdat er anders bloed op de bekleding van zijn taxi zou komen.

De documentaire Kerwin, teken van de tijd (een jaar na de moord geproduceerd) geeft een beeld van het groeiende racisme onder jongeren in Nederland en tegelijkertijd van de strijd die jongeren tegen racisme voeren.

Na de dood van Kerwin Duinmeijer hebben een aantal Amsterdamse scholieren het Scholierenkomité voor Vrede en Anti-racisme opgericht. Ze willen dat de dood van Kerwin Duinmeijer niet wordt vergeten en binden de strijd aan tegen racisme, bijvoorbeeld door het verwijderen van leuzen die op muren zijn gekalkt en het verspreiden van foldermateriaal.

Oorspronkelijk duurde deze documentaire 50 minuten, maar enkel de ingekorte versie van 29 minuten is officieel bewaard gebleven.

Makers

Productie Hans de Groot

Regie, scenario Froukje Bos

Muziek Michiel Koperdraat

Montage Oscar de Waard

Camera Cees Samsom

NOS

Achtergrondinformatie

Nog altijd staat Kerwin symbool voor de strijd tegen racisme en onverdraagzaamheid. In 1984 is het standbeeld Mama Baranka (moeder rots) ter nagedachtenis aan hem opgericht. Nog ieder jaar wordt Kerwin herdacht op 20 augustus met een tocht van de Dam naar het Vondelpark (organisatie Stichting Vrienden van Kerwin).

De documentaire Kerwin, teken van de tijd ontvangt van de VARA de J.B. Broekszprijs 1983-1985.