Jos Kuijer: Het begin van Sterrenslag
Je kunt het je nu niet meer zo goed voorstellen. Zeker niet nu er 8 van de 21 omroepen zijn overgebleven. De verschillen ertussen zijn al jarenlang aan het kleiner worden, zo ze nog bestaan. Maar dat ligt in 1977 nog allemaal heel anders. Het jaar, waarin Jimmy Carter wordt beëdigd als 39ste president van de Verenigde Staten, de toen 16-jarige Jaap van Zweden het Nationaal Vioolconcours wint, op Tenerife een Boeing 747 van de KLM verongelukt, Zuid-Molukkers een treinkaping uitvoeren en Snip en Snap na 40 jaar stoppen met optreden.
In 1977 zorgt de aankondiging dat de 4 toenmalige “A-omroepen” tegen elkaar zullen uitkomen in een sportief evenement voor opwinding. De socialistische VARA en de confessionele NCRV en KRO in één programma tegen en van die liberale AVRO? Dat kan toch niet? Het uitdragen van de eigen boodschap is dan toch nog veel prominenter zicht- en hoorbaar in de programma’s dan nu. Dus is de onderlinge concurrentie heviger en is het voor veel programmamakers ondenkbaar ooit voor een andersdenkende omroep te gaan werken. Waar hebben ze zich –achteraf bekeken- druk om gemaakt? Hoe dan ook, de AVRO kreeg VARA, NCRV en KRO zo “gek” omdat dat nieuwe programma Sterrenslag wordt opgenomen in een avondvullende actie Land zonder drempels. Bedoeld voor betere omstandigheden voor gehandicapten. Daar kun je moeilijk nee tegen zeggen.
Voor mij is Sterrenslag één van de eerste kennismakingen met het medium televisie. Bij de radio ben ik al actief voor Langs de lijn met het verslaan van voetbalwedstrijden. En dus, zo luidt de redenatie van de toenmalige AVRO-leiding, kun je ook wel iets roepen bij die spelletjes : “Het gaat allemaal zo langzaam bij die omroeplui, dat moet je wel kunnen volgen”. En zo gebeurt het! Inmiddels tientallen jaren geleden….
Voor veel kijkers, maar zeker ook voor mij persoonlijk, is Sterrenslag 1 woord met 1001 herinneringen…….
Jos Kuijer, programmamaker Sterrenslag, november 2013
Terug naar "De makers vertellen" || Terug naar de productiepagina