Digitenne

Uit B&G Wiki

van analoog naar digitaal

In 1991 zitten producenten, zenderorganisaties en overheden om de tafel om te bespreken wat de mogelijkheden zijn om over te stappen van analoge omroepsystemen naar digitale systemen. Dit overleg heeft uiteindelijk geleid tot het uitfaseren van alle analoge etheruitzendingen en te komen tot digitale overdracht van televisieuitzendingen. In 1998 worden in Engeland en Zweden de eerste digitale uitzendingen gerealiseerd. Voor mensen in Nederland die geen antenne op het dak willen en geen kabelaansluiting willen is sinds 2003 het systeem Digitenne beschikbaar. Wanneer op 11 december van het jaar 2006 de analoge etheruitzendingen van de omroep gestaakt worden is de enige mogelijkheid om nog te kunnen kijken naar televisieprogramma’s de kabel en digitale etherontvangst. Digitenne bestaat uit een digitaal netwerk waar radio en televisie wordt uitgezonden. In Nederland wordt digitenne door KPN aangeboden in het format DVB-T1 (Digital Video Broadcast–Terrestrial1) door middel van een aantal in het land verspreid opgestelde zendmasten. Later wordt dit vervangen door DVB–T2 format. De uitzendingen bieden een goede beeldkwaliteit, HD(=High Definition). Storing is nagenoeg afwezig.

hoe

In huis komt een kleine antenne die wordt aangesloten op de digitale ontvangkastje met decoder. Het gedecodeerde signaal gaat naar het televisietoestel. De verbindingen zijn kort dus zijn er minder kabels nodig in de huiskamer. Is het signaal te zwak dan is een antenne buiten nodig die in een waterdicht kastje aan de muur wordt geplaatst. Door de gebruikte techniek is het eenvoudig om de gehele installatie op meerdere plaatsen te gebruiken, zoals op de camping, en overal waar ontvangst mogelijk is en een elektrische aansluiting voorhanden is. Omdat bij digitale datatransmissie minder ruimte nodig is per programma is het zenderaanbod groot op de beschikbare bandbreedte.

aanbod

De zenders van de NPO, Nederlandse Publieke Omroep zijn gratis te ontvangen, andere, commerciële zenders zijn te ontvangen met een door de provider tegen betaling geleverde decoder/ontvanger. Met het bijgeleverde installatiepakket wordt de ontvanger ingesteld voor de ontvangst van het DVB-T2 signaal.