De gulden snede

Uit B&G Wiki

1991-1993 De Gulden Snede, project van 17 korte documentaires (30') over vormgeving, kunst en cultuur. Productie/regie/interviews/samenstelling/regie: Kees Boas; Omroep: RVU educatieve omroep, Hilversum.

Beschrijvingen van afleveringen in de serie De Gulden Snede, uitgezonden in 1991/1992/1993 1. De verbeelding in je hoofd. 13-1-1991, lengte 30 min. per aflevering. Dubbelportret van de fotografen Hannes Wallrafen en Guus Dubbelman - In 1991 was de fotograaf Hannes Wallrafen al enige tijd aan het onderzoeken of hij vanuit zijn journalistieke en geëngageerde fotografie op een andere manier invulling kon geven aan maatschappelijke thema's. Hij zocht in het 'tableau-vivant' de mogelijkheid om de vaak surrealistische werkelijkheid te verbeelden. Hannes is inmiddels blind geworden en maakt nu zijn verbeelding ‘zichtbaar’ via geluid. - In 1991 had de fotograaf Guus Dubbelman naam gemaakt om als foto-journalist een betrokken vorm van sportfotografie te bedrijven. Zijn foto's gaan iets verder dan het sportieve kiekje voor de maandagochtendkrant.

2. Mode, een moeilijk verhaal 14-4-1991 Met mode-ontwerpers Martha de Wit, Gletcher en Cache Col. In deze aflevering, uitgezonden op 1 april 1991. Een aantal jonge mode-ontwerpers aan de slag in de snelle wereld van de mode en de beeldende kunst.

3. Het geheim. 29-4-1991 Met letterontwerpers Gerard Unger, Gerrit Noordzij, Peter Matthias Noordzij en Petr van Blokland. Een lettertype moet voldoen aan een aantal subtiele eisen om naast een bepaald karakter ook nog leesbaar te zijn. Vier letterontwerpers wijden ons in in het geheim van bochten en schreven.

4. Straat (Road) 20-5-1991 De totstandkoming van deze toneelvoorstelling bij het Ro-theater, met o.a. regisseurs Jos Thie en Antoine Uitdehaag. In 1991 ging bij het Ro-theater de voorstelling 'Straat' van Jim Cartwright in een vertaling van Jules Deelder in premiere. We volgden een jaar lang de totstandkoming van dit stuk.

5. Maak je geen zorgen mensen, zegt de piloot. 25-8-1991 In 1991 was fotograaf Hans Aarsman 10 jaar bezig geweest met het zoeken naar die ene ultieme foto die de wereld moest laten zien zoals die is. ‘Eigenlijk’, zo vertelt hij, ‘de soort foto's die werden gemaakt ten tijde van de uitvinding van de fotografie: 'kijken of tie 't doet'.

6. Een jongensverhaal. 23-9-1991 Portret van Limburgse architect Jo Coenen In 1991 was de Limburgse architect net een jaar bezig met het bedenken van een architectonisch plan voor een grote locatie in Maastricht, de plek waar de Ceramiek fabrieken hadden gestaan. In deze aflevering van de Gulden Snede een portret van deze eigenzinnige Limburger die met niet Hollandse oplossingen nieuwe impulsen heeft gegeven aan de hedendaagse bouwkunst.

7. De lamp. 10-11-1991 Over het 25 jarig jubileum van het ADCN en geschiedenis van 25 jaar reclame in Nederland. Najaar 1991 vierde de ADCN, de art directors club Nederland, het feit dat zij 25 jaar lang lampen uitdeelden aan de best verzorgde reclame. Van een in de zeventiger jaren wantrouwig bekeken 'snelle jongensclub' is de ADCN uitgegroeid tot een alom gerespecteerde organisatie waarin de te winnen lampen een hoog aanzien hebben verworven.

8. Le jeu des couleurs. 8-12-1991 Portret van de in Parijs werkende styliste en trendvoorspelster Lidewij Edelkoort. '5 jaar vooruit leeft zij', vertelde Edelkoort in deze 8e aflevering van de Gulden Snede in het jaar 1991.

9. Paradoxen en Parafrasen. 22-12-1991 Dubbelportret van de grafisch-vormgevers Anthon Beeke en Gert Dumbar. Niet alleen in 1991 waren deze grafisch-vormgevers toonaangevend, ook vandaag de dag blijken hun denkbeelden en inzichten nog te gelden.

10. Pierre Audi. 8-03-1992 Audi werkt aan de opera Mitridate, een portret van zijn manier van regisseren en programmeren van het Muziektheater in Amsterdam. Ten tijde van de uitzending van deze aflevering in 1992 in de serie van de Gulden Snede was Pierre Audi een aantal jaren bezig om in het Muziek Theater de Nederlandse Opera van een nieuw elan en programmering te voorzien. Het bijzondere van Audi was, en is, dat hij naast het programmeren van opera's en de artistieke-leiding, zelf ook opera's regisseert.

11. Sprookjes 26-04-1992 Retrospectief overzicht van de animatiefilms die door Paul Driessen de afgelopen 20 jaar in Nederland maakte. In 1992 vertrok de Nederlandse animatiefilmer Paul Driessen voorgoed naar Canada, het land waar hij al sinds de 60-er jaren regelmatig woonde en werkte. In deze aflevering van De Gulden Snede, uitgezonden in het voorjaar van 1992, een overzicht van de door hem tot dan toe in Nederland geproduceerde tekenfilms.

12. Lessen in omgeving. 24-11-1992 25 jaar Arnhemse school van landschap- en omgevingkunstenaars. In de 60-er jaren werd aan de Arnhemse Academie voor beeldende kunst gestart met de opleiding voor omgeving- en landschapskunst. In 1992 bestond die opleiding 25 jaar en werd de balans opgemaakt van allerlei ontwikkelingen die zich binnen dat vakgebied hadden afgespeeld.

13. Wat de directeur betreft. 26-1-1993 De Gulden Snede portretteerde Beeren in 1993 tijdens zijn laatste maanden als directeur van het Stedelijk Museum te Amsterdam voor hij met pensioen ging. Wim Beeren is inmiddels overleden.

14. De vader van Agnes. 23-03-1993 Portret van tekenaar/schrijver Peter van Straaten De Gulden Snede mee over de schouder van tekenaar/schrijver Peter van Straaten bij het tekenen en schrijven van zijn niet aflatende stroom nuchtere waarnemingen van onze hedendaagse samenleving. En we gingen o.a. op zoek naar het huis van Agnes een van de personages ontsproten uit het brein van de tekenaar.

15. Kartografie van 3 ateliers. 04-05-1993 De ateliers van Irene Fortuyn, Teun Hocks en Rob van Koningsbruggen in kaart gebracht, op basis van Anthon Beeke’s atelierbeschrijvingen. De grafisch-ontwerper Anthon Beeke maakte al enige jaren beschrijvingen van ateliers van kunstenaars. Hij liet minutieus vastleggen ‘wat’ zich ‘waar’ bevond. Justine Albronda beschreef de ateliers en werden door Beeke in grote zeefdrukken uitgewerkt en o.a. in het Stedelijk Museum in Amsterdam tentoongesteld. In deze aflevering van de Gulden Snede registreerde de videocamera op een zelfde manier de ateliers van Teun Hocks, Irene Fortuyn en Rob van Koningsbruggen. Werd a.h.w. de stand der dingen anno 1993 in kaart gebracht.

16. Voorbij de tekst. 10-08-1993 5 illustrators - Hans Wap, André Thijssen, Joep Bertrams, Cyprian Koscielniak, Bruno Visser - voornamelijk werkend voor tijdschriften, kranten en commercie, laten hun werk, werkwijze en benadering van hun opdrachten zien. Het maken van tekeningen en illustraties heeft naast kunstzinnigheid ook heel pragmatische kanten. Mooi alleen is niet voldoende. De illustraties dienen te passen in een groter geheel, dienen de tekst en de versterken de inhoud. Een programma van Kees Boas i.sm. Ruud de Bruijn.

17. De laatste klap. 28-09-1993 Aan de hand van Nederlandse slagwerkgroepen - Willem Jansen, Slagerij van Kampen, Circle Percussion en drumfanfare Advendo - kijken en luisteren naar het effect die etnische ritmes hebben op de westerse slagwerkmuziek. Nederlanders spelen warme ritmes. Wat hebben Nederlandse drummers, fanfare-orkesten, popmuzikanten en conservatorium opgeleide musici met niet Europese ritmes? Wat 'lenen' zij van andere culturen en hoe passen zij deze muzikale inzichten, instrumenten en technieken toe in hun eigen muziek?