David Koning

Uit B&G Wiki
David Koning

NaamDavid Koning
GeborenAmsterdam, 13 oktober 1920
GestorvenLaren, 24 februari 1971
Functies journalist, scenarioschrijver, dramaturg, hoofd drama
Bekend vanStiefbeen en zoon, De kleine zielen, De glazen stad, De kleine waarheid, Arsène Lupin
Periode actief1958-1971
Werkt samen metDick Dreux, Yvonne Keuls, Willy van Hemert
Media
Audio fragmentenAudio.png

David Koning in de media
Oeuvre David Koning

David Koning is een van de dominante figuren in de beginperiode van de Nederlandse televisie. Hij wordt gezien als een man met een bijzondere gave om leiding te geven. Hij dwingt bewondering af door zijn eruditie, kennis van ballet en dans, en toneel. Hij zet Nederland mede op de kaart van belangrijk Europees televisieland door zijn internationale contacten, resulterend in tv-producties met landen als Engeland, Ierland, Frankrijk en Joegoslavië. David Koning kan beschouwd worden als de initiatiefnemer van het meerdelige Nederlandse drama. Hij bevordert mede de emancipatie van protestants-christelijk Nederland door voor de NCRV een aantal voor die tijd gewaagde programma’s te laten maken. Scenarioschrijver van onder andere Jane Eyre (1958) en Te vuur en te zwaard (1961). In talloze artikelen in de NCRV-gids toont hij zich een educatieve en verhelderende scribent, waardoor het NCRV-achterland de vernieuwingen ook accepteert.

Na een studie economie aan de Universiteit van Amsterdam wordt David Koning in 1946 hoofdredacteur van De Patriot, een oud-illegaal dagblad dat nog in hetzelfde jaar wordt opgeheven. Daarna is hij journalist, plaatsvervangend hoofd kunst, bij het Haarlems Dagblad. Hij specialiseert zich in toneel en ballet. Hij schrijft een biografie over O’Neill en vertaalt werk onder meer uit het Spaans van Lope de Vega, Garcia Lorca, uit het Frans van Sacha Guitry en uit het Engels van Somerset Maugham, Thomas Beckett en John Drinkwater. Hij is lid van de Raad voor de Kunst, docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Christelijk Pedagogisch Studiecentrum in Rijswijk.

Op 15 december 1958 treedt David Koning in dienst van de NCRV, waarvoor hij dan al freelance heeft gewerkt als vertaler en dramaturg van voor televisie bewerkte toneelstukken. Koning wordt hoofd van de Afdeling Drama van de NCRV-televisie. In die kwaliteit introduceert hij ballet- en dansuitvoeringen op de Nederlandse televisie.

Hij koopt buitenlandse opera’s aan. Van de Engelse televisieserie Steptoe and Son laat hij een veelgeprezen Nederlandse bewerking Stiefbeen en zoon door Jaap van der Merwe maken. Talloze televisiedrama’s, vertolkt door de crème de la crème van de Nederlandse acteurs komen onder zijn leiding tot stand. Hij is de eerste Nederlandse navolger en inspirator van het televisiefeuilleton dat door onder meer het BBC-vervolgverhaal The Forsyth Sage bij een groot publiek blijkt aan te slaan. Koning zet een nieuwe traditie in de Nederlandse televisiegeschiedenis.

Hij geeft schrijverstalent de kans zich te ontwikkelen als televisieauteur. Zo laat David Koning de schrijver Dick Dreux de roman Elizabeth Musch van Jacob van Lennep bewerken tot het zesdelige drama Ritmeester Buat (1968). Yvonne Keuls geeft hij opdracht om Louis Couperus’ meesterwerk De boeken der kleine zielen te bewerken tot het tiendelige tv-feuilleton De kleine zielen (1969). Ook verdienen vermelding De glazen stad en het 26-delige De kleine waarheid (1971) , gebaseerd op de roman van Jan Mens, die door TV-regisseur Willy van Hemert tot een televisietopper wordt gemaakt.

Als voorzitter van de werkgroep Drama van de NOS stimuleert hij ook internationale contacten. De NCRV werkt in verschillende producties samen met de Ierse, Joegoslavische, Britse (BBC) en Franse (ORTF)-televisie. Met de Franse ORTF wordt een serie Arsène Lupin, de legendarische bandiet- speurder, gemaakt.

Op woensdagochtend 24 februari 1971 verongelukt David Koning bij een verkeersongeluk op de snelweg bij Laren. Een medewerkster van de NOS die bij hem in de auto zit, overleeft het ongeluk, maar wordt zwaar gewond.

Publicaties

Job een tragedie, een bewerking van The book Job as a Greek Tragedy van Horace M. Kallen, door Stefan Felsenthal, Maurits Mok en David Koning.

Danskunst zonder meer- Taal en teken van het hedendaags ballet. (1957)

Ballet in Nederland (1957).

Het Nederlands ballet (1958).

Dramatisch akkoord –over theater en toneelschrijfkunst.

De omroep van morgen : verslag van het congres van de Beroepsvereniging van creatieve televisieme (1967)