10 jaar geleden de slag om Arnhem

Uit B&G Wiki
Periode1954
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrebioscoopjournaal
Decennia1950-1959
Lengte4'54"
Mediumbioscoop


Beschrijving

Herdenking van operatie Market-Garden die tien jaar geleden heeft plaatsgevonden. Op de Airborne-begraafplaats te Oosterbeek worden door vice-admiraal Rost van Tonningen en generaal-majoor Urquhart kransen gelegd bij het monument, waarna Oosterbeekse schoolkinderen bloemen leggen op de graven. Britse pelgrims en Nederlandse burgers maken 's middags een stille tocht door Arnhem naar het monument bij de Rijnbrug, waar eveneens kransen en bloemen worden gelegd.

In Eindhoven wordt de bevrijding herdacht bij het monument door de beeldhouwer Gregoire, waar leden van de BS een erewacht houden. Prins Bernhard en de Amerikaanse generaal Mac-Auliffe, commandant van de luchtlandingsdivisie die Eindhoven bevrijdde, leggen kransen bij het monument.

In Nijmegen wordt de bevrijding herdacht met de onthulling door minister L.J.M. Beel van het door beeldhouwer Marius van Beek ontworpen monument van Jan van Hoof. Ook dit monument wordt geflankeerd door een erewacht van de BS. De herdenking wordt besloten met een parade met oa een afdeling Amerikaanse parachutisten, die wordt afgenomen door minister Beel.

Makers

Polygoon Hollands Nieuws.