Aanvullende informatie: De verovering van de wereld

Uit B&G Wiki

In de VPRO-Gids (nr. 46) van 2000 heeft Kees Sluys een inleidend artikel op dit thema geschreven. Hierin wordt aangegeven dat iedereen de term 'globalisering' gebruikt, maar dat niemand echt weet wat er mee bedoeld wordt. Verder wordt ook geïmpliceerd dat het effecten kan hebben, maar welke? De reden voor dit vierluik is de onduidelijkheid in de samenleving over dit onderwerp en vandaar dat DNW met een reeks afleveringen komt. In dit artikel geeft George Brugmans ook aan dat globalisering al sinds het begin van DNW een telkens terugkerend onderliggend thema is en dat dit thema eigenlijk twee jaar geleden zijn intrede al deed. Hij heeft dan ook veel archiefmateriaal gebruikt uit het DNW-archief.

In het artikel wordt gesteld dat men zich er van bewust is geworden dat de wereld in zekere zin verhard is en dat er een directe relatie is tussen de mondiale economie en het individueel welzijn. Verder is het verschil tussen arm en rijk ook nog toegenomen. De onvrede komt dan ook tot uiting in Seattle, eind 1999, als het World Trade Organisation een aantal zeer ingrijpende besluiten wil nemen over vrijhandel en dergelijke. Het is mislukt omdat de besluitnemers geconfronteerd worden met georganiseerde tegenstand, van globaal formaat. Brugmans wil dan ook niet pretenderen dat de werknemers van DNW alles weten, maar wil aangeven dat DNW slechts deze onderwerpen op de agenda wil zetten.

Wat George Brugmans jammer vindt is dat er niemand van McKinsey of een andere consultancyfirma wil meewerken, want dat zijn als het ware toch de missionarissen van de globalisering, aldus Brugmans. Maar McKinsey wil bijvoorbeeld alleen meedoen als ze zelf bij wijze van spreken mogen beslissen over de montage. Zelfs mensen van de Wereldbank en het IMF gaan al snel in het defensief. Brugmans vindt dit spijtig, aangezien het de uitzending minder neutraal maakt dan hij had gewild. Hij noemt het dan ook "niet meer, maar ook niet minder, dan een reflectie van de huidige stand van zaken."


Billy Gunterman

Als gevolg van deze serie is er door Billy Gunterman een artikel geschreven. Hij vertelt in het kort waar alle afleveringen over gaan en hij geeft hier ook zijn eigen mening over. Het is een inleidend artikel in het tijdschrift Geografie over de vier uitzendingen van deze reeks. Volgens hem brengt de VPRO de globalisering knap in beeld. Hier volgt een indicatie van zijn artikel van maart 2001.

"De VPRO is met het programma Rooksignalen uit de Nieuwe Wereld (DNW) de enige omroep in Nederland die grote thema-uitzendingen durft te verzorgen over complexe onderwerpen. Afgelopen november bracht DNW vier uitzendingen van elk een uur over het thema globalisering: een inleiding en drie casestudies. Hoe belangwekkend zijn deze producties voor een geïnteresseerd geograaf? " Zo begint hij zijn artikel.

Vervolgens bespreekt hij de delen één voor één. Met name de inhoud en wat er in verteld wordt. Zo zegt hij dat in het eerste deel (de hierboven genoemde aflevering) van deze reeks de kijker in het diepe wordt gegooid. Dit komt doordat het thema ten eerste complex zou zijn en ten tweede door de vorm waarin het programma is gegoten. Er volgen vele uitspraken uit interviews en het is niet één lopend verhaal. Verder wordt in verschillende vensters om de geïnterviewden heen archiefmateriaal vertoond, wat afleidend werkt, aldus Gunterman.

Het artikel van Billy Gunterman is te lezen in Artikel Geografie Globalisering. Je moet het bestand eerst opslaan.


Han Lips

Han Lips heeft ook een artikel geschreven na afloop van deze aflevering. Deze stond in Het Parool op 13 november 2000. Volgens Lips kun je het beter op de computer bekijken aangezien vele deskundigen tal van vragen over globalisering beantwoorden in een hoog tempo. Verder stelt hij dat de kijker de tekst zou moeten uitprinten en met een accentueerstift nog eens nalezen, omdat het in zijn woorden "een soort hoorcollege from hell" is. Dit komt door het tempo en doordat het beeld opgedeeld is in vlakken, waarbij ook nog eens informatie over de spreker verschijnt in een balk boven in beeld.

Terug naar de productie