Fred van de Graaf

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 25 mei 2023 om 12:52
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Fred van de Graaf

NaamFred van de Graaf
GeborenRotterdam, 15 mei 1950
Functiespresentator, eindredacteur omroepbestuurder
Bekend van't Is kinderspel, Op stap, Rabarbara, Tussenuur, Paperclip-radio, Water & vuur
Periode actief1980-1993
Werkt samen metSkip Voogd, Henk Mouwe, Sjors Fröhlich, Job Boot


Fred van de Graaf werkt van 1980 tot 1984 bij de NCRV als programmamaker aan diverse jongerenprogramma’s en tussen 1986 en 1992 is hij hoofd van de afdeling Lichte muziek en jongerenprogramma’s. Hij is verantwoordelijk voor de opleiding van jeugdige presentatoren. Begin jaren negentig is Van de Graaf netcoördinator Nederland 1 voor AVRO, KRO en NCRV.

Eind jaren zeventig wil de NCRV haar jongerenprogramma’s meer laten aansluiten bij de doelgroep en nodigt daartoe medewerkers van diverse landelijke jongerenorganisaties uit voor deelname aan een feedbackgroep. Namens het Christelijk Jongeren Verbond/YMCA-Nederland neemt Van de Graaf deel aan die feedbackgroep. Hij levert niet alleen ideeën voor de programma’s, maar gaat ook als freelancer zijn suggesties zelf uitwerken voor het programma Op stap. In 1980 treedt Van de Graaf bij de NCRV in dienst als programmamaker/eindredacteur van dit programma. Daarna volgen de nieuwe programma's Rabarbara (voor kinderen), Tussenuur (voor tieners) en Koploper (16+). Voor het programma Tussenuur worden uit heel Nederland 14-jarige vrijwilligers opgeleid tot redacteur/presentator.

Voor televisie presenteert Van de Graaf in 1984 de quiz 't Is kinderspel.

Nadat Van de Graaf tussen 1984 en 1986 voor de NCRV-Ondernemingsraad heeft gewerkt als ambtelijk secretaris wordt hij hoofd van de afdeling Lichte muziek en jongerenprogramma’s. Samen met de afdelingshoofden Radio 3 van VARA, AVRO en KRO worden in deze periode stappen gezet naar een horizontale programmering op Radio 3.

In 1991 wordt hij zakelijk eindredacteur (personeel en financiën) van het AVRO-KRO-NCRV-programma Service Salon. Van 1992 tot 1993 is zijn laatste functie in de omroep die van netcoördinator Nederland 1 voor AVRO, KRO en NCRV.

In 1993 verlaat Van de Graaf de omroep en treedt in dienst bij GGD Eemland te Amersfoort als hoofd van de afdeling jeugdgezondheidszorg en als gedragswetenschapper (sociaalpedagoog/gz-psycholoog). Sinds zijn Vut werkt hij van 2007 tot 2016 nog als vrijwilliger bij de afdeling educatie van Beeld en Geluid en voert hij tot 2016 een eigen praktijk voor rouwverwerking.