NTS
Naam | Nederlandse Televisie Stichting |
Oprichting | 31 mei 1951 |
Opheffing | 1969 |
Omroep Status | Publieke omroep |
Met de experimentele fase van nationale televisie in het vooruitzicht, richten de Nederlandse omroepverenigingen op 31 mei 1951 de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) op. Doel is het bereiken van een brede samenwerking op het terrein van het nieuwe medium. De NTS is een zendgemachtigde zonder leden en levert technische en facilitaire diensten voor de omroepverenigingen. In 1969 fuseer de NTS met de NRU tot Nederlandse Omroep Stichting.
Zendgemachtigde
De NTS is verantwoordelijk voor programma’s van ‘algemeen karakter’. Nationale feest- en gedenkdagen worden onder gemeenschappelijke verantwoordelijkheid door de NTS verzorgd. De programma’s worden aangekondigd door de omroepsters van de dienstdoende omroep. Het bekendste programma is het NTS journaal dat in 1956 van start gaat en nog steeds bestaat.
Door het televisiebesluit van 1965 krijgt de NTS onafhankelijkheid in de programmasector, vanaf 1966 verschijnen daardoor NTS-omroepsters in beeld. De omroepwet betekent het einde van het onafhankelijke bestaan van de NTS die vanaf 1969 opgaat in de NOS.
Facilitaire tak
Televisiemaken is een dure zaak, daarom kiest men in 1951 voor een soortgelijke gezamenlijke facilitaire voorziening als bij de radio (NRU). Zo hoeven de omroepverenigingen niet elk een tv-studio in te richten, maar worden de kosten gedeeld. De NTS doet het beheer over de studio's, technische apparatuur, technische staf, grafisch ontwerp en decorontwerp en -uitvoer.
De NTS maakt een snelle groei door, van negen werknemers in 1951 tot enkele honderden in 1961. In maart 1963 volgt dan ook de eerste grondige reorganisatie. De werkzaamheden worden verdeeld over twee diensten, de Programmadienst en de Technische dienst.
1. Programmadienst
De Programmadienst staat onder leiding van Arie van den Dool en heeft drie onderafdelingen:
A. Hoofdafdeling Ontwerp, die weer bestaat uit een Afdeling Decorontwerp en een Afdeling Grafisch Ontwerp
B. Hoofdafdeling Operationele Uitvoering, bestaande uit Bureau Planning en productie; Afdeling Camera (+ opnameleiders en belichters) en de Afdeling Inspeciënten
C. Hoofdafdeling Materiele Uitvoering bestaande uit de Afdeling Dekor Uitvoering; Afdeling Rekwisieten; Onderafdeling Expeditie; onderafdeling Magazijnen; Afdeling Foto.
D. Bureau Inkoop en Calculatie.
2. Technische Dienst
De Technische Dienst staat onder leiding van Cees Mol en zijn adjunct en latere opvolger Pieter de Vlaam. Onder leiding van De Vlaam komt het ontwerp voor het Omroepkwartier (later Mediapark genoemd) tot stand.