Ampex

Uit B&G Wiki
Versie door Pvvledder (overleg | bijdragen) op 9 apr 2018 om 08:21
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De naam Ampex is zeer bekend in medialand. Jaren zijn programma’s op dit merk band geregistreerd om later te worden uitgezonden. In Amerika richt de Russische immigrant Alexander M. Pontiatoff in 1944 een bedrijf op dat elektrische motoren en generatoren maakt. Zijn bedrijf moet een naam hebben en die wordt gevormd door de drie initialen van de oprichter te laten volgen door de letters EX, voor excellence. AMPEX is geboren. Na de oorlog legt Alexander P. zich toe op het bouwen van bandopnemers. Als voorbeeld heeft hij een Duitse Magnetophon die hem door een bevriende militair ter beschikking wordt gesteld. Het eerste model is model Ampex 200 dat op de markt komt in april 1948. Voor vierduizend dollar kan men zich eigenaar noemen.

van audio naar video

Na dit eerste model volgen er meer. In 1956 presenteert het bedrijf de eerste videorecorder, de VR-1000. Met dit apparaat worden voor het eerst op band televisiebeelden vastgelegd die een redelijke kwaliteit hebben. De registratie gebeurt met een systeem van roterende koppen. Het zijn vooralsnog zwart-witbeelden. De banden die gebruikt worden hebben een breedte van 1 en 2 inch (2,54 en 5,08 cm). De bandgeleiding wordt op een bijzondere manier wrijvingloos gemaakt. Middels een ingebouwde compressor wordt een dun laagje lucht geblazen tussen de band en de geleiders. Hierdoor wordt een mooie constante snelheid verzekerd omdat de bandgeleiding nagenoeg zonder wrijving verloopt. Hierdoor vermindert ook de slijtage.

helaas

In het Nederlandse omroepbedrijf wordt, voor de digitalisering, veel gebruik gemaakt van deze apparatuur. De banden zijn echter vrij kostbaar. Het is de Nederlandse (?) zuinigheid die er voor zorgt dat opgenomen programma’s na uitzending gewist worden zodat de band weer voor een ander programma beschikbaar is. Zo zijn helaas veel oude en historisch interessante programma’s niet meer beschikbaar.