Strand projector
Strand projector Al vanaf de eerste jaren van de televisie worden nieuwsberichten in het journaal vergezeld door beelden die op de achtergrond vertoond worden. Aanvankelijk wordt dit gedaan door een glazen projectiescherm dat achter de nieuwspresentator staat. Van achter het scherm worden door een projector, de Strand projector, dia’s geprojecteerd die achter de rug van de journaallezer te zien zijn. De te vertonen beelden worden door een graficus gemaakt, soms zelfs tijdens de uitzending, dus heel kort voor de projectie. Men probeert de actualiteit zo snel mogelijk te tonen. Helaas blokkeert de nieuwslezer een deel van het beeld.
In 1970 gaat men over op het systeem van de chromakey waardoor beelden sneller getoond kunnen worden. Ook hier wordt het beeld groot vertoond waardoor ook hier de nieuwslezer het zicht blokkeert. Hij of zij bevindt zich namelijk gewoon voor de groene wand. Het lijkt hierdoor of de nieuwslezer zich op dezelfde plaats bevindt waar het bericht over gaat. Bij wisseling van het onderwerp zit hij in een volledig andere situatie. Dit wekt onrust en verwarring. Om dit te vermijden wordt overgegaan op het systeem van scherm in scherm. Naast de nieuwslezer wordt een klein beeld vertoond. Verwarring wordt zo vermeden. Nu is ook snelle beeldwisseling en een groter aanbod in beelden gerealiseerd door het gebruik van de computer.
Omdat de nieuwslezer het kleine beeld niet ziet staat voor hem een monitor waarop te zien is wat er "achter zijn rug" vertoond wordt. Zo kan hij steeds naar de camera kijken, ook ziet hij zo de autocue. De kijker thuis ziet het alsof hij de kijker aankijkt. Wel zo attent.