The Vision & The Image
Periode | 1991 |
Beschikbaar in archief | Beeld en Geluid |
Genre | Documentaire |
Decennia | 1990-1999 |
Medium | televisie |
Beschrijving
Een in Antwerpen opgenomen documentaire over de profeet Thomas Yates die de mensheid wil waarschuwen voor de naderende apocalyps. Hij probeert mensen ervan te overtuigen dat binnen vijf à vijftien jaar de wereld zal vergaan. In deze haastige maatschappij waarin beelden worden geadoreerd en een overvloed van informatie aanwezig is wordt alles triviaal. Het is de wereld zoals die door Aldous Huxley werd beschreven in zijn boek Brave New World. De geleidelijke invoering van het barcodesysteem, waarin het nummer van de duivel verstopt zit, heeft als doel gehad om de controle te krijgen over alle commodities ter wereld. Er vormt zich steeds meer een wereldregering met een repressieve handelswijze die steeds grotere beslissingsbevoegdheden krijgt. Hij probeert zijn profetie aan de wereld te verkondigen door het te verwerken in zijn muziek en er een tijdschrift over te maken. Yates is uiteindelijk gestopt met het verkondigen van zijn profetie, omdat de mensen toch niet naar hem luisterde.
De titel kan op de volgende wijze worden geinterpreteerd: 'The Vision' in de titel van de documentaire refereert naar de visie zoals die door Thomas Yates wordt verkondigd. 'The Image' is een mogelijke verwijzing naar de dominante beeldcultuur waartegen Yates ageert.
Achtergrondinformatie
Deze documentaire draaide tijdens het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam 2007 in het Film School in Focus programma. De film is een eindexamenproject voor de Nederlandse Film en Televisie Academie. Over Albert Elings valt te vermelden dat zijn documentaires vaak betrekking hebben over een veranderende tijd en processen die zich afspelen op het gebied van de lange-termijn. Deze documentaire past goed binnen dat beeld van de documentairemaker. Deze documentaire past deels binnen dat beeld van de documentairemaker. De onheilsprofeet Thomas Yates die een groot gedeelte van zijn leven heeft gewijd aan het waarschuwen van mensen voor de apocalyps, maar dat uiteindelijk heeft opgegeven. Dat specifieke element van Albert Elings’ documentaires zou later, in samenwerking met Eugenie Jansen, veel sterker ontwikkeld zijn in bijvoorbeeld een film als VOORLAND (2005).
Makers
Regie: Albert Elings
Fotografie: Bert Oosterveld
Script: Albert Elings
Montage: Frans van Erkel
Geluid: Pander Roskam
Productie: Albert Elings
Omroep: IKON
Met dank aan: