Wilfried de Jong: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 13: Regel 13:
}}
}}


====Veelzijdige alleskunner====
''''Veelzijdige alleskunner''''
===jeugd===
===jeugd===
Wilfried de Jong wordt in Rotterdam geboren in de Fortunastraat, in een typisch middenstandsgezin. Zijn vader heeft een groothandel in diepvriesproducten. In een artikel in Vrij Nederland uit juli 2013 zegt Wilfried de Jong: ‘Besteed aan mij geen biografie over mijn jongste tijd. Wordt saai’ "
Wilfried de Jong wordt in Rotterdam geboren in de Fortunastraat, in een typisch middenstandsgezin. Zijn vader heeft een groothandel in diepvriesproducten. In een artikel in Vrij Nederland uit juli 2013 zegt Wilfried de Jong: ‘Besteed aan mij geen biografie over mijn jongste tijd. Wordt saai’ "

Versie van 17 mei 2017 08:54

Wilfried de Jong bron:fotocollectie Beeld en Geluid

NaamWilfried de Jong
GeborenRotterdam, 30 september 1957
FunctiesProgrammamaker, Presentator
Bekend vanHolland Sport Waardenburg en de Jong
Periode actief1993-
Werkt samen metMatthijs van Nieuwkerk,Martin Waardenberg


'Veelzijdige alleskunner'

jeugd

Wilfried de Jong wordt in Rotterdam geboren in de Fortunastraat, in een typisch middenstandsgezin. Zijn vader heeft een groothandel in diepvriesproducten. In een artikel in Vrij Nederland uit juli 2013 zegt Wilfried de Jong: ‘Besteed aan mij geen biografie over mijn jongste tijd. Wordt saai’ " Na de sociale academie, gaat de Jong aan de slag in het welzijnswerk. Echt op zijn gemak is hij hier niet. Na een periode als journalist op de kunstredactie van Het Vrije Volk, wordt hij door Martin van Waardenberg gevraagd met hem het theater in te gaan, vooral omdat de Jong contrabas kan spelen.

Cabaret

Samen met van Waardenberg vormt hij jarenlang een cabaretduo. Een zeer succesvolle combinatie van acrobatiek en bizarre humor. Met het zware rauwe Rotterdamse accent van Waardenberg en het lenige acrobatenlijf en de contrabas van de Jong vormen ze het beste dat het Nederlandse cabaret op dat moment te bieden heeft. Het fysieke element is wat dit duo uniek maakt, zo spugen ze elkaar in de mond en zwiert de Jong aan een touw door de zaal. Dat de acrobatiek niet geheel zonder gevaar is blijkt als de Jong van een aantal meter naar beneden valt en zijn enkel breekt.

Radio

Vanaf 1994 gaat de Jong voor het eerst een radioprogramma presenteren,Ophef en Vertier een radioprogramma van de VARA over kunst en cultuur. Radio blijft naast televisie een rol spelen in zijn carrière. Zo zal hij later zou hij nog verschillende jazz programma's presenteren bij de VPRO radio. De Jong wordt in oktober 2014 op de vrijdagavond presentator van het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

televisie

Eenmaal op televisie, overigens altijd onberispelijk gekleed, maakt hij een enorme hoeveelheid aan programma's. Veelzijdigheid lijkt zijn credo en ook zijn talent. Zo is hij in 1996 medepresentator van het programma Taxi, beroemd geworden doorMaarten Spanjer. Zijn voorliefde voor sport komt naar voren in de presentatie van het programmaSportpaleis de Jong uit 1997. Een beroemd onderdeel is de massagetafel, waar sporters ondervraagd worden over hun blessures. De reportages met cameraman Rob Hodselmans behoort tot het beste dat op de Nederlandse televisie te zien is. Kunst en cultuur heeft hij echter niet achter zich gelaten. Zo presenteert hij het programma De Jong in uitvoering, 20 praatprogramma's vanuit de Van Nelle fabriek in Rotterdam en vanaf 2001 Pakhuis de Jong vanuit een Rotterdams Pakhuis. Allebei praatprogramma's in een aparte vorm, uniek in de televisiehistorie. Na een cabareteske tussenstap met acht delen Waardenberg en de Jong een satirische televisieserie in 2002, begint de jarenlange samenwerking met Matthijs van Nieuwkerk. Vanaf 2003 presenteren zij Holland Sport met legendarische onderdelen als de Petje op, Petje af quiz en het Holland Sport museum. Later zou hij de presentatie alleen overnemen. De veelzijdigheid blijkt ook uit het programmaDe Jong wil vanaf 2006, waarin hij zijn kijk op het nieuws geeft. Vanaf 2008 presenteert hij 24 uur met.., in 2012 stopt hij met dit fysiek en mentaal zware programma. Fotostudio de Jong is een programma uit 2014 waarin hij zijn liefde voor fotografie met de kijker deelt. In de zomer van 2014 neemt hij voor 2 seizoenen de presentatie van Zomergasten voor zijn rekening.

Al de bovenstaande activiteiten resulteren tot een voorlopig hoogtepunt in zijn carrière als bijzonder interviewer: In 2017 heeft hij op ongekend informele wijze een gesprek met Koning Willem-Alexander. Dit ter gelegenheid van de 50-ste verjaardag van de Koning. Zijn liefde voor Rotterdam en voetbal cumuleert op 14 mei 2017, als hij ter gelegenheid van het kampioenschap van Feijenoord een duik in de fontein op het Hofplein neemt. In zijn wekelijkse sportcolumn in NRC beschrijft hij het waarom: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/14/fontein-9081697-a1558631