Antenne: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 7: Regel 7:
De [[actieve antenne]] bezit een ingebouwd versterkertje dat het antennesignaal al versterkt voor het de ontvanger ingaat.
De [[actieve antenne]] bezit een ingebouwd versterkertje dat het antennesignaal al versterkt voor het de ontvanger ingaat.


Omgekeerd kan de antenne ook dienen om een signaal uit te stralen. Daarvoor geldt nog meer dat de antenne-afmetingen goed dienen te zijn afgestemd op het uit te zenden signaal..
Omgekeerd kan de antenne ook dienen om een signaal uit te stralen. Daarvoor geldt nog meer dat de antenne-afmetingen goed dienen te zijn afgestemd op het uit te zenden signaal. Bij zenders heeft men namelijk rekening te houden met [[staande golven]]..


[[Category:Techniek]]
[[Category:Techniek]]

Versie van 8 apr 2013 11:08

Zonder antenne geen ontvangst. De antenne dient om radio- en televisie- en andere communicatiesignalen op te pikken die door zenders zijn uitgestraald. Vroeger maakte men gebruik van lange draden die het zwakke signaal naar de ontvanger voerden. De voortschrijdende techniek maakt het gebruik van kleinere antennes mogelijk. Er zijn antennes in diverse uitvoeringen. De meest eenvoudige is nog steeds een draad die in de kamer langs het plafond gespannen kan worden. Die worden echter niet meer gezien tegenwoordig. Een andere eenvoudige antenne is de sprietantenne zoals die op de auto en schepen te vinden is. Dan hebben we de raamantenne, de “hark”, met de soortnaam Yagi antenne, dat is een antenne met allemaal dwarsstaafjes, de satellietschotel, de in de radio ingebouwde ferrietantenne en dan de actieve antenne.

Om zo gevoelig mogelijk te zijn voor een bepaald signaal is het belangrijk dat de antenne bepaalde afmetingen heeft. Kenners zeggen dat de antenne in resonantie moet zijn met de frequentie van het signaal. Een draadantenne is goed wanneer de lengte een kwart golflengte is van de draaggolf. Voor een spriet geldt dit ook. Sommige antennes zijn rondom even gevoelig, zoals de sprietantenne die verticaal staat. Een yagi antenne is daarentegen zeer richtinggevoelig en een draadantenne is net als de ferrietantenne het gevoeligst wanneer hij dwars staat op de richting van waar het signaal vandaan komt.

De actieve antenne bezit een ingebouwd versterkertje dat het antennesignaal al versterkt voor het de ontvanger ingaat.

Omgekeerd kan de antenne ook dienen om een signaal uit te stralen. Daarvoor geldt nog meer dat de antenne-afmetingen goed dienen te zijn afgestemd op het uit te zenden signaal. Bij zenders heeft men namelijk rekening te houden met staande golven..