Henk Terlingen: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(10 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 8: Regel 8:
| functies = [[:category:sportverslaggever|Sportverslaggever]] [[:category:presentator|presentator]]
| functies = [[:category:sportverslaggever|Sportverslaggever]] [[:category:presentator|presentator]]
| bekend_van  = ''[[Maanlanding 1969]], [[De Paul Meier-show]], [[Apollo-11]], [[Sport in beeld]], [[Langs de lijn]], [[Studio sport]], [[Woensdagavond-show]]''
| bekend_van  = ''[[Maanlanding 1969]], [[De Paul Meier-show]], [[Apollo-11]], [[Sport in beeld]], [[Langs de lijn]], [[Studio sport]], [[Woensdagavond-show]]''
| periode_actief  = ? - 1994
| periode_actief  = 1960 - 1994
| werkt_samen_met =  [[Bob Spaak]], [[Herman Kuiphof]], [[Theo Reitsma]], [[Hugo Walker]], [[Martijn Lindenberg]],[[Kees Buurman]]
| werkt_samen_met =  [[Bob Spaak]], [[Herman Kuiphof]], [[Theo Reitsma]], [[Hugo Walker]], [[Martijn Lindenberg]],[[Kees Buurman]]
| trivia =  
| trivia = [[Trivia: Henk Terlingen|Trivia]]
| onderschrift = Henk "Apollo Henkie" Terlingen in 1968.
| onderschrift = Henk "Apollo Henkie" Terlingen in 1968.
| externe_info =  
| externe_info =  
| media = <imagemap>
Image:Audio.png|
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Henk_Terlingen Audio fragmenten]
desc none
</imagemap>
| catalogus = [[Henk Terlingen in de media]]
| catalogus = [[Henk Terlingen in de media]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Henk Terlingen]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Henk Terlingen]]
}}
}}


Henk Terlingen is sportverslaggever en radio/televisie presentator. Hij is getrouwd met Mia Mathot waarmee hij één zoon heeft, genaamd David. Zijn oudere broer Bernard verzamelt oude buizen radio's wat Henk's liefde voor de radio mede bepaald heeft. Henk begint zijn omroep carrière bij de [[KRO]] met een verzoekplatenprogramma in de zestiger jaren en hij presenteert een live programma elke maandagochtend vanuit Krasnapolski in Amstedam. Als begin tune wordt "Monday Monday van de Mamma's and the Papa's" gebruikt waarin Henk het slot vol praat.


Henk Terlingen is een sportverslaggever en radio/televisie presentator. Hij is getrouwd met Mia Mathot waarmee hij één zoon heeft, genaamd David. Zijn oudere broer Bernard verzamelt oude buizen radio's wat Henk's liefde voor de radio mede bepaald heeft. Henk begint zijn omroep carrière bij de [[KRO]] met een verzoekplatenprogramma in de zestiger jaren en hij presenteert een live programma elke maandagochtend vanuit Krasnapolski in Amstedam. Als begin tune wordt "Monday Monday van de Mamma's and the Papa's" gebruikt waarin Henk het slot vol praat.  
Henk houdt ervan alles recht voor z'n raap te zeggen. Zo introduceert hij een nieuwe manier van presenteren en noemt hij zichzelf Hullekie Dullekie of Harry de Harige Aap. In 1966 neemt hij samen met [[Peter Koelewijn]] een plaat op met de A-kant Hullekie Dullekie en gebruikte deze namen ook in zijn programma's. Na zijn KRO debuut gaat hij over naar de [[NOS]] radio waar hij de ''[[Woensdagavondshow]]'' presenteert. Hier komt hij regelmatig in botsing met de leiding van de NOS, die hij Reet van Behaar blijft noemen in plaats van Raad van Beheer. De ''Woensdagavondshow'' wordt ''[[De Paul Meier-show]]'', genoemd naar de stationmanager van de Fin Air in Nederland. Henk Terlingen kent hem van de City corner, een bar in Amsterdam waar ze beiden vaak komen.  


Henk houdt ervan alles recht voor z'n raap te zeggen. Zo introduceert hij een nieuwe manier van presenteren en noemt hij zichzelf Hullekie Dullekie of Harry de Harige Aap. In 1966 neemt hij samen met [[Peter Koelewijn]] een plaat op met de A-kant Hullekie Dullekie en gebruikte deze namen ook in zijn programma's. Na zijn KRO debut gaat hij over naar de [[NOS]] radio waar hij de ''[[Woensdagavondshow]]'' presenteert. Hier komt hij regelmatig in botsing met de leiding van de NOS, die hij Reet van Behaar blijft noemen in plaats van Raad van Beheer. De ''Woensdagavondshow'' wordt ''[[Paul Meier-show]]'', genoemd naar de de stationmanager van de Fin Air in Nederland.  
Henk is een talenwonder. Naast zijn goede beheersing van de Nederlandse taal spreekt Henk meerdere talen, of doet alsof hij ze spreekt door geluiden te produceren die op de vreemde taal lijken. Hij is een kei in het imiteren van mensen. Hij spreekt vloeiend Fins, ondanks het feit dat men hem op school nooit heeft kunnen betrappen op het maken van huiswerk. Henk is geen fan van alle muziek en heeft er een gewoonte van gemaakt om in elke ''Woensdagavondshow'' de "Glimlach van een Kind" gezongen door [[Willy Alberti]] te draaien en door het lied heen te praten en commentaar te leveren. Henk wordt een bekende Nederlander door zijn presentatie samen met [[Chriet Titulaer]] van de Maanlandingen op televisie. Hij kan zijn presentatie- en taal kwaliteiten helemaal waarmaken door intergraal het Amerikaanse verslag te vertalen voor de Nederlandse kijkers en verwerft daarmee de naam "Apollo Henkie".  


Henk is een talenwonder naast de voortreffelijke beheersing van de Nederlandse taal spreekt Henk meerdere talen, of doet alsof hij ze spreekt door geluiden te produceren die op de vreemde taal lijken. Hij is een kei in het immiteren van mensen. Hij spreekt vloeiend Fins, ondanks het feit dat men hem op school nooit heeft kunnen betrappen op het maken van huiswerk. Henk is geen fan van alle muziek en heeft er een gewoonte van gemaakt om in elke ''Woensdagavondshow'' de "Glimlach van een Kind" gezongen door [[Willy Alberti]] te draaien en op vollekracht door het lied heen te praten en commentaar te leveren. Henk wordt een bekende Nederlander door zijn presentatie samen met [[Chiet Titulaer]] van de Maanlandingen op televisie. Hij kan zijn presentatie- en taal kwaliteiten helemaal waarmaken door intergraal het Amerikaanse verslag te vertalen voor de Nederlandse kijkers en verwerft daarmee de naam "Apollo Henkie".  
Hij presenteert ''[[Sport in beeld]]'', de voorganger van ''[[Studio Sport]]'' en de radio-uitzendingen van de Olympische Spelen. Vanaf zijn motor doet voor de radio verslag van de Tour de France tot 1974. Henk heeft een drankprobleem, hij drinkt al vanaf zijn achtste jaar en rookt daarnaast veel. Hij moet steeds vaker "gelijmd worden met een fles jenever" om het programma af te maken. Dat is funest voor zijn stem, die gaat zover achteruit dat presenteren voor radio en televisie onmogelijk wordt. Zelf zegt hij dat het door een virus komt, waardoor zijn stembanden worden aangetast. Hij stopt met het omroepwerk en legt zich toe op PR- en redactiewerk. Na zijn veertigste drinkt hij geen druppel meer en besluit hij met Mia te hertrouwen die hem eerder door zijn drankgebruik heeft verlaten.
In 1992 komt hij terug bij de omroep. Hij werkt als redacteur aan programma's als [[Stop de persen]] met [[Tom Egbers]] en bij [[Karel]]. Met presentator [[Karel van de Graaf]] heeft Terlingen geen klik. Hij gaat vervolgens bij RTL aan de slag, onder andere met [[Henk van Dorp]] met wie Terlingen in de jaren zestig veel heeft samen gewerkt.


Hij presenteert ''[[Sport in Beeld]]'', de voorganger van ''[[Studio Sport]]'' en de radio-uitzendingen van de Olympische Spelen. Vanaf zijn motor doet voor de radio verslag van de Tour de France tot 1974. Henk heeft een drankprobleem, hij drinkt al vanaf zijn achtste jaar en rookt daarnaast veel. Hij moet steeds vaker "gelijmd worden met een fles jenever" om het programma af te maken. Dat is funest voor zijn stem, die gaat zover achteruit dat presenteren voor radio en televisie onmogelijk wordt. Hij stopt met het omroepwerk en legt zich toe op PR- en redactiewerk. Na zijn veertigste drinkt hij geen druppel meer en besluit hij met Mia te hertrouwen die hem eerder door zijn drankgebruik heeft verlaten.
Er wordt in 1994 een ongeneeslijke longaandoening geconstateerd en zijn gezondheid gaat snel achteruit. Hij weet dat genezing onmogelijk is en besluit tot euthanasie. Henk nodigt al zijn vrienden uit om afscheid te komen nemen, voordat hij in huislijke kring zal overlijden op 54 jarige leeftijd.
 
Er wordt een ongeneeslijke longaandoening geconstateerd en zijn gezondheid gaat snel achteruit. Hij weet dat genezing onmogelijk is en besluit tot euthanasie. Henk nodigt al zijn vrienden uit om afscheid te komen nemen, voordat hij in huislijke kring zal overlijden op 54 jarige leeftijd.


=== Prijzen en Onderscheidingen ===
=== Prijzen en Onderscheidingen ===

Huidige versie van 4 sep 2017 om 12:16

Henk "Apollo Henkie" Terlingen in 1968.

NaamHendrik L.E.M. Terlingen
GeborenAmsterdam, 31 augustus 1941
GestorvenGeldermalsen, 12 juli 1994
FunctiesSportverslaggever presentator
Bekend vanMaanlanding 1969, De Paul Meier-show, Apollo-11, Sport in beeld, Langs de lijn, Studio sport, Woensdagavond-show
Periode actief1960 - 1994
Werkt samen metBob Spaak, Herman Kuiphof, Theo Reitsma, Hugo Walker, Martijn Lindenberg,Kees Buurman
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png

Henk Terlingen in de media
Oeuvre van Henk Terlingen

Henk Terlingen is sportverslaggever en radio/televisie presentator. Hij is getrouwd met Mia Mathot waarmee hij één zoon heeft, genaamd David. Zijn oudere broer Bernard verzamelt oude buizen radio's wat Henk's liefde voor de radio mede bepaald heeft. Henk begint zijn omroep carrière bij de KRO met een verzoekplatenprogramma in de zestiger jaren en hij presenteert een live programma elke maandagochtend vanuit Krasnapolski in Amstedam. Als begin tune wordt "Monday Monday van de Mamma's and the Papa's" gebruikt waarin Henk het slot vol praat.

Henk houdt ervan alles recht voor z'n raap te zeggen. Zo introduceert hij een nieuwe manier van presenteren en noemt hij zichzelf Hullekie Dullekie of Harry de Harige Aap. In 1966 neemt hij samen met Peter Koelewijn een plaat op met de A-kant Hullekie Dullekie en gebruikte deze namen ook in zijn programma's. Na zijn KRO debuut gaat hij over naar de NOS radio waar hij de Woensdagavondshow presenteert. Hier komt hij regelmatig in botsing met de leiding van de NOS, die hij Reet van Behaar blijft noemen in plaats van Raad van Beheer. De Woensdagavondshow wordt De Paul Meier-show, genoemd naar de stationmanager van de Fin Air in Nederland. Henk Terlingen kent hem van de City corner, een bar in Amsterdam waar ze beiden vaak komen.

Henk is een talenwonder. Naast zijn goede beheersing van de Nederlandse taal spreekt Henk meerdere talen, of doet alsof hij ze spreekt door geluiden te produceren die op de vreemde taal lijken. Hij is een kei in het imiteren van mensen. Hij spreekt vloeiend Fins, ondanks het feit dat men hem op school nooit heeft kunnen betrappen op het maken van huiswerk. Henk is geen fan van alle muziek en heeft er een gewoonte van gemaakt om in elke Woensdagavondshow de "Glimlach van een Kind" gezongen door Willy Alberti te draaien en door het lied heen te praten en commentaar te leveren. Henk wordt een bekende Nederlander door zijn presentatie samen met Chriet Titulaer van de Maanlandingen op televisie. Hij kan zijn presentatie- en taal kwaliteiten helemaal waarmaken door intergraal het Amerikaanse verslag te vertalen voor de Nederlandse kijkers en verwerft daarmee de naam "Apollo Henkie".

Hij presenteert Sport in beeld, de voorganger van Studio Sport en de radio-uitzendingen van de Olympische Spelen. Vanaf zijn motor doet voor de radio verslag van de Tour de France tot 1974. Henk heeft een drankprobleem, hij drinkt al vanaf zijn achtste jaar en rookt daarnaast veel. Hij moet steeds vaker "gelijmd worden met een fles jenever" om het programma af te maken. Dat is funest voor zijn stem, die gaat zover achteruit dat presenteren voor radio en televisie onmogelijk wordt. Zelf zegt hij dat het door een virus komt, waardoor zijn stembanden worden aangetast. Hij stopt met het omroepwerk en legt zich toe op PR- en redactiewerk. Na zijn veertigste drinkt hij geen druppel meer en besluit hij met Mia te hertrouwen die hem eerder door zijn drankgebruik heeft verlaten. In 1992 komt hij terug bij de omroep. Hij werkt als redacteur aan programma's als Stop de persen met Tom Egbers en bij Karel. Met presentator Karel van de Graaf heeft Terlingen geen klik. Hij gaat vervolgens bij RTL aan de slag, onder andere met Henk van Dorp met wie Terlingen in de jaren zestig veel heeft samen gewerkt.

Er wordt in 1994 een ongeneeslijke longaandoening geconstateerd en zijn gezondheid gaat snel achteruit. Hij weet dat genezing onmogelijk is en besluit tot euthanasie. Henk nodigt al zijn vrienden uit om afscheid te komen nemen, voordat hij in huislijke kring zal overlijden op 54 jarige leeftijd.

Prijzen en Onderscheidingen

Vernoeming van planetoïde (12135) Terlingen. 2007