Alleman: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(12 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
== 1963 ==
{{ Infobox Productie
|beschrijving = [[#Beschrijving|beschrijving]]
| periode = 1963
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=alleman%20Bert%20Haanstra%bermtoerisme Beeld en Geluid]]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| achtergrond_info =
| genre = [[:category:documentaire|Documentaire]]
| decennia = [[:category:1960-1969|1960-1969]]
| lengte = 78'52"
| medium = film
| externe_info = [https://beeldengeluid.atavist.com/haanstra#chapter-1053602 Long read Beeld en Geluid]
}}


[[Afbeelding:Alleman.jpg|150px]]
<br clear="all">


'''Beschrijving'''
===Beschrijving===


''Alleman'' is een Nederlandse documentairefilm uit 1963 in zwart-wit van [[Bert Haanstra]]. De film is ook bekend onder de titels ''Everyone'', ''The Human Dutch'', ''Zwölf Millionen''.  
''Alleman'' is een Nederlandse documentairefilm uit 1963 in zwart-wit van [[Bert Haanstra]]. De film is ook bekend onder de titels ''Everyone'', ''The Human Dutch'', ''Zwölf Millionen''.  


De film is de best bezochte documentairefilm van Nederland, en een van de 10 best bezochte films in de Nederlandse cinema. Internationaal gezien won de film diverse prijzen zoals een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn, Publieksfilm op het filmfestival van Adelaide, genomineerd voor een BAFTA-award en genomineerd voor een Oscar. Hij trok ook veel publieke belangstelling in het buitenland.  
[[Simon Carmiggelt]], die mede aan het verhaal schrijft, doet de voice-over, voor de buitenlandse vertaling wordt Peter Ustinov aangetrokken als voice-over. De film laat Nederland en zijn bewoners zien in hun dagelijks bestaan, vele verschillende levenswijzen worden op komische, maar ook serieuze wijze gefilmd. De film wordt als uniek gezien, omdat hij vlak voor het ontstaan van de hippie-cultuur wordt gemaakt.


[[Simon Carmiggelt]], die mede aan het verhaal schreef, doet de voice-over, voor de buitenlandse vertaling werd Peter Ustinov aangetrokken als voice-over. De film laat Nederland en zijn bewoners zien in hun dagelijks bestaan, vele verschillende levenswijzen worden op komische, maar ook serieuze wijze gefilmd. De film wordt als uniek gezien, omdat hij vlak voor het ontstaan van de hippie-cultuur werd gemaakt.
In 2016 heeft Beeld en Geluid drie Oscargenomineerde en -winnende films van Bert Haanstra in 4K-restauraties online gezet. Zie hieronder de 4K-versie van Alleman:


{{#ev:youtube | eYZxcCPGzm8}}


'''Beschikbaar in het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid'''
===Makers===


Regisseur [[Bert Haanstra]]


'''Makers'''
Tekstschrijver [[Simon Carmiggelt]]


Regisseur [[Bert Haanstra]].
Voice-over [[Simon Carmiggelt]]


Tekstschrijver [[Simon Carmiggelt]]
===Achtergrondinformatie===


Voice-over [[Simon Carmiggelt]]
''Alleman'' is de best bezochte documentairefilm van Nederland, en een van de 10 best bezochte films in de Nederlandse cinema. Internationaal gezien wint de film diverse prijzen zoals een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn, Publieksfilm op het filmfestival van Adelaide, genomineerd voor een BAFTA-award en genomineerd voor een Oscar. Hij trekt ook veel publieke belangstelling in het buitenland.
----
----




Genre: [[documentaire]]
[[Category: documentaire]]


[[Category: 1960-1969]]
[[Category: 1960-1969]]


[[Category: producties]]
[[Category: productielijst A]]

Huidige versie van 15 sep 2016 om 13:20

Periode1963
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid]
GenreDocumentaire
Decennia1960-1969
Lengte78'52"
Mediumfilm
Externe infoLong read Beeld en Geluid

Alleman.jpg

Beschrijving

Alleman is een Nederlandse documentairefilm uit 1963 in zwart-wit van Bert Haanstra. De film is ook bekend onder de titels Everyone, The Human Dutch, Zwölf Millionen.

Simon Carmiggelt, die mede aan het verhaal schrijft, doet de voice-over, voor de buitenlandse vertaling wordt Peter Ustinov aangetrokken als voice-over. De film laat Nederland en zijn bewoners zien in hun dagelijks bestaan, vele verschillende levenswijzen worden op komische, maar ook serieuze wijze gefilmd. De film wordt als uniek gezien, omdat hij vlak voor het ontstaan van de hippie-cultuur wordt gemaakt.

In 2016 heeft Beeld en Geluid drie Oscargenomineerde en -winnende films van Bert Haanstra in 4K-restauraties online gezet. Zie hieronder de 4K-versie van Alleman:

Makers

Regisseur Bert Haanstra

Tekstschrijver Simon Carmiggelt

Voice-over Simon Carmiggelt

Achtergrondinformatie

Alleman is de best bezochte documentairefilm van Nederland, en een van de 10 best bezochte films in de Nederlandse cinema. Internationaal gezien wint de film diverse prijzen zoals een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn, Publieksfilm op het filmfestival van Adelaide, genomineerd voor een BAFTA-award en genomineerd voor een Oscar. Hij trekt ook veel publieke belangstelling in het buitenland.