Lex Karsemeijer: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 5: Regel 5:
| geboorte_plaats = Amsterdam
| geboorte_plaats = Amsterdam
| overlijden_datum  = 12 december 1991
| overlijden_datum  = 12 december 1991
| overlijden_plaats = Amsterdam
| overlijden_plaats = Bussum
| functies = [[:Category:Componist|Componist]],[[:Category:Dirigent|Dirigent]]  
| functies = [[:Category:Componist|Componist]],[[:Category:Dirigent|Dirigent]]  
| bekend_van  = ''[[ Steravond]] [[Sweet Sixteen]] [[Pro Musica]]''
| bekend_van  = ''[[ Steravond]] [[Sweet Sixteen]] [[Pro Musica]]''
Regel 13: Regel 13:
| externe_info =  
| externe_info =  
| onderschrift =  
| onderschrift =  
| media = <imagemap>
Image:Audio.png|
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Lex_Karsemeijer Audio fragmenten]
desc none
</imagemap>
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Lex Karsemeijer]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Lex Karsemeijer]]
| catalogus = [[Lex Karsemeijer in de media]]
| catalogus = [[Lex Karsemeijer in de media]]
}}
}}
Is een Nederlands tenor, arrangeur, componist en dirigent en begint zijn loopbaan als musicus als tenor gespecialiseerd i oratoria. Samen met zijn broer Rudof en Jaap Stroomenberg vormt hij de "Twinkling Three" en trio dat voor 1940 voor de radio optreed. Lex maakt ook deel uit van het kwartet dat de Ochtendwijdingen van de VPRO omlijst met gezangen en psalmen. Het Bussumse koor Pro Musica wordt door hem in 1943 opgericht. Het 120 koppige koor zingt onder leiding van Karsemeijer (1943-1978) zowel klassieke als lichte muziek ten gehore en weet al snel grote natio¬nale en inter¬nationale bekendheid te verwerven. Het koor is nauw met de NCRV verbonden en heeft een reputatie opgebouwd die ook vandaag nog tot ieders verbeelding spreekt. Karsemeijer heeft een bijzonder band met het koor en is er na zijn pensionering nog vaak aanwezig en valt in bij ziekte van de dirigent. In 1952 richt hij met zijn vrouw Lies het meisjeskoor Sweet Sixteen op, met een repertoire dat bestaat uit vrolijke , frisse en romantische liedjes. Onder leiding van Lex en Mies wordt het koor een begrip in Nederland en mag voor de NCRV microfoon optreden. In 1960 heeft het koor een hit met "Peter". Samen met Johan Bodegraven maakt hij de NCRV Steravonden tot een succes en worden de woorden "Mastklimmen" en de "Ham vraag" toegevoegd aan het Nederlandse woordenboek. Van 1960 tot 1970 is Karsemeijer Chef Lichte Muziek van de NCRV. In die hoedanigheid komt hij in augustus 1966 negatief in het nieuws, wanneer hij Skip Voogd verbiedt als DJ nog platen van de Beatles te drraien in zijn uitzending na een uitspraak van John Lennon dat de Beatles populairder zijn dan Jezus. De NCRV is in die periode en ook nog daarna erg streng op het gebruik van taal in haar uitzendingen. Woorden als go, gossie zijn ongewenst en moeten koste wat het kost verwijderd worden uit interviews en nieuws items. Een gebruikelijk commando bij de televisie voor het schakelen tussen video bronnen "Cut" is ook verboden en wordt bij de NCRV vervangen door "Pats".In 1972 komt er een einde aan het koor Sweet Sixteen omdat er nog te weinig radio uitzendingen zijn waarin het koor kan optreden. Karsemeijer zingt 180 keer de hoofdrol in de operette Wiener Blut bij de Nederlandse hoofdstadoperette en ruim 200 keer de Matthäus Passion van J.S. Bach.  
Is een Nederlands tenor, arrangeur, componist en dirigent en begint zijn loopbaan als tenor gespecialiseerd in oratoriums. Samen met zijn broer Rudof en Jaap Stroomenberg vormt hij de "Twinkling Three" en trio dat voor 1940 optreedt voor de radio . Lex maakt ook deel uit van het kwartet dat de Ochtendwijdingen van de VPRO omlijst met gezangen en psalmen. Het Bussumse koor Pro Musica wordt door hem in 1943 opgericht. Het 120 koppige koor brengt  onder leiding van Karsemeijer (1943-1978) zowel klassieke als lichte muziek ten gehore en weet al snel grote nationale en internationale bekendheid te verwerven. Het koor is nauw met de NCRV verbonden en heeft een reputatie opgebouwd die ook vandaag nog tot ieders verbeelding spreekt. Karsemeijer heeft een bijzonder band met het koor en is er na zijn pensionering nog vaak aanwezig en valt in bij ziekte van de dirigent. In 1952 richt hij met zijn vrouw Lies het meisjeskoor [[Sweet Sixteen]] op, met een repertoire dat bestaat uit vrolijke , frisse en romantische liedjes. Onder leiding van Lex en Mies wordt het koor een begrip in Nederland en mag voor de NCRV microfoon optreden. In 1960 heeft het koor een hit met "Peter". Samen met Johan Bodegraven maakt hij de NCRV Steravonden tot een succes en worden de woorden "Mastklimmen" en de "Ham vraag" toegevoegd aan het Nederlandse woordenboek. Van 1960 tot 1970 is Karsemeijer Chef Lichte Muziek van de NCRV. In die hoedanigheid komt hij in augustus 1966 negatief in het nieuws, wanneer hij [[Skip Voogd]] verbiedt als DJ platen van de Beatles te draaien in zijn uitzending, na een uitspraak van John Lennon dat de Beatles populairder zijn dan Jezus. De NCRV is in die periode en ook nog daarna erg streng op het gebruik van taal in haar uitzendingen. Woorden als go, gossie zijn ongewenst en moeten koste wat het kost verwijderd worden uit interviews en nieuws items. Een gebruikelijk commando bij de televisie voor het schakelen tussen video bronnen "Cut" is ook verboden en wordt bij de NCRV vervangen door "Pats".In 1972 komt er een einde aan het koor Sweet Sixteen omdat er te weinig radio uitzendingen zijn waarin het koor kan optreden. Karsemeijer zingt 180 keer de hoofdrol in de operette Wiener Blut bij de Nederlandse hoofdstadoperette en ruim 200 keer de Mattheus Passion van J.S. Bach.  
In 1959 zit Karsemeijer in de jury van het Nationaal Songfestival.
In 1959 zit Karsemeijer in de jury van het Nationaal Songfestival. Hij componeert ook na zijn pensioenering nog regelmatig en draagt zijn composities vaak op aan één van de Omroeporkesten. Daarmee is er zekerheid dat de werkjes ook echt worden uitgevoerd op de radio.




[[Category: personen|Karsemeijer, Lex]] [[Category: Componist|Karsemeijer, Lex]] [[Category: Dirigent|Karsemeijer, Lex]]
[[Category: personen|Karsemeijer, Lex]] [[Category: Componist|Karsemeijer, Lex]] [[Category: Dirigent|Karsemeijer, Lex]]

Huidige versie van 4 sep 2012 om 08:34

PersoonPlaceholder.png

NaamAlexander Leopold Ferdinand (Lex) Karsemeijer
GeborenAmsterdam, 28 augustus 1912
GestorvenBussum, 12 december 1991
FunctiesComponist,Dirigent
Bekend vanSteravond Sweet Sixteen Pro Musica
Periode actiefonbekend
Werkt samen metJohan Bodegraven
Media
Audio fragmentenAudio.png

Lex Karsemeijer in de media
Oeuvre van Lex Karsemeijer

Is een Nederlands tenor, arrangeur, componist en dirigent en begint zijn loopbaan als tenor gespecialiseerd in oratoriums. Samen met zijn broer Rudof en Jaap Stroomenberg vormt hij de "Twinkling Three" en trio dat voor 1940 optreedt voor de radio . Lex maakt ook deel uit van het kwartet dat de Ochtendwijdingen van de VPRO omlijst met gezangen en psalmen. Het Bussumse koor Pro Musica wordt door hem in 1943 opgericht. Het 120 koppige koor brengt onder leiding van Karsemeijer (1943-1978) zowel klassieke als lichte muziek ten gehore en weet al snel grote nationale en internationale bekendheid te verwerven. Het koor is nauw met de NCRV verbonden en heeft een reputatie opgebouwd die ook vandaag nog tot ieders verbeelding spreekt. Karsemeijer heeft een bijzonder band met het koor en is er na zijn pensionering nog vaak aanwezig en valt in bij ziekte van de dirigent. In 1952 richt hij met zijn vrouw Lies het meisjeskoor Sweet Sixteen op, met een repertoire dat bestaat uit vrolijke , frisse en romantische liedjes. Onder leiding van Lex en Mies wordt het koor een begrip in Nederland en mag voor de NCRV microfoon optreden. In 1960 heeft het koor een hit met "Peter". Samen met Johan Bodegraven maakt hij de NCRV Steravonden tot een succes en worden de woorden "Mastklimmen" en de "Ham vraag" toegevoegd aan het Nederlandse woordenboek. Van 1960 tot 1970 is Karsemeijer Chef Lichte Muziek van de NCRV. In die hoedanigheid komt hij in augustus 1966 negatief in het nieuws, wanneer hij Skip Voogd verbiedt als DJ platen van de Beatles te draaien in zijn uitzending, na een uitspraak van John Lennon dat de Beatles populairder zijn dan Jezus. De NCRV is in die periode en ook nog daarna erg streng op het gebruik van taal in haar uitzendingen. Woorden als go, gossie zijn ongewenst en moeten koste wat het kost verwijderd worden uit interviews en nieuws items. Een gebruikelijk commando bij de televisie voor het schakelen tussen video bronnen "Cut" is ook verboden en wordt bij de NCRV vervangen door "Pats".In 1972 komt er een einde aan het koor Sweet Sixteen omdat er te weinig radio uitzendingen zijn waarin het koor kan optreden. Karsemeijer zingt 180 keer de hoofdrol in de operette Wiener Blut bij de Nederlandse hoofdstadoperette en ruim 200 keer de Mattheus Passion van J.S. Bach. In 1959 zit Karsemeijer in de jury van het Nationaal Songfestival. Hij componeert ook na zijn pensioenering nog regelmatig en draagt zijn composities vaak op aan één van de Omroeporkesten. Daarmee is er zekerheid dat de werkjes ook echt worden uitgevoerd op de radio.