Jan Noorda: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Persoon | illustratie = Afbeelding gewenst | naam = Jan Noorda | geboorte_datum = 1919 | geboorte_plaats = | overlijden_datum = 2007 | overlijden_p...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 17: Regel 17:
}}
}}


Jan Noorda is de 18e werknemer in dienst bij de Nederlandse Televisie Stichting. Daarvoor schilderde hij reclameaffiches en aankondigingen voor bioscopen. In de studio Irene schildert en bouwt hij decors, schildert teksten op titelkaarten of maakt hij eenvoudige animaties. In de loop van de jaren vijftig wordt Noorda chef van de afdeling Decorbouw, waarvoor hij veel samenwerkt met decorontwerpers en de maquettebouwers. Zijn grootste verdienste is de uitvinding van de decorvijzel, één enkel wieltje met een vijzel waardoor grote, zware decor onderdelen heel gemakkelijk verplaatst kunnen worden. Voor deze uitvinding die wereldwijd gebruikt wordt, ontvangt hij een lintje van de Koningin. Enkele jaren na zijn pensioen komt zijn zoon [[Robin Noorda]] te werken op de grafische afdeling van de NOS.
Jan Noorda is de 18e werknemer in dienst bij de Nederlandse Televisie Stichting. Daarvoor is hij reclametekenaar en schilderde hij reclameaffiches en aankondigingen voor bioscopen. Maar met de theaters gaat het steeds minder en de enorme handbeschilderde doeken op de voorgevels worden vervangen door lichtbakken of letters. Een vriend van Noorda, [[Peter Zwart]] is vanaf de eerste dagen betrokken bij televisie en komt om in het werk. Zwart vraagt Noorda om 12 animaties te maken, Noorda heeft echter nog geen idee wat dat zijn, animations. Maar hij wordt al snel gegrepen door de televisie. In studio Irene schildert hij achtergronddoeken, bouwt hij decors, schildert teksten op titelkaarten en maakt hij eenvoudige animaties. In de loop van de jaren vijftig wordt Noorda chef van de afdeling Decorbouw, waarvoor hij samenwerkt met decorontwerpers en de maquettebouwers. Hij is dan niet meer aan het ontwerpen, maar kan genoeg creativiteit kwijt in het uitvoeren van de waanzinnige ideeën van decorontwerpers en regisseurs met binnen kleine budgetten. Zijn afdeling begint met drie bouwers, dat worden er 145. Noorda werkt dan niet meer mee aan de uitvoering, hij kent de mensen niet meer allemaal persoonlijk, kan de kwaliteit niet meer beoordelen en is vooral aan het vergaderen. Zijn laatste periode bij de NOS is Noorda secretaris van de ideeënbus. Mensen die suggesties of verbeteringen hebben komen bij hem en proberen er iets aan te doen.
 
Noorda's grootste verdienste is de uitvinding van de decorvijzel, één enkel wieltje met een vijzel waardoor grote, zware decor onderdelen heel gemakkelijk verplaatst kunnen worden. Voor deze uitvinding die wereldwijd gebruikt wordt en de omroep enorm veel geld heeft bespaard, ontvangt hij een lintje van de Koningin. Bij zijn afscheid krijgt hij dan ook als ludiek geschenk zo'n vijzel mee. Na zijn pensionering pakt Noorda het schilderen en fotografen weer op.
Enkele jaren na zijn pensionering komt zijn zoon [[Robin Noorda]] te werken op de grafische afdeling van de NOS.


[[Category:personen|Noorda, Jan]] [[Category:Decorontwerper |Noorda, Jan]] [[Category:Omroepbestuurder |Noorda,Jan]]
[[Category:personen|Noorda, Jan]] [[Category:Decorontwerper |Noorda, Jan]] [[Category:Omroepbestuurder |Noorda,Jan]]

Versie van 30 nov 2010 16:37

NaamJan Noorda
Geboren, 1919
FunctiesDecorbouwer, omroepbestuurder, uitvinder
Bekend vanuitvinding van de decorvijzel
Periode actief1951- jaren zeventig
Werkt samen metPeter Zwart
Triviazoon Robin Noorda werkt vanaf 1982 bij de NOS als grafisch ontwerper

Jan Noorda in de media

Jan Noorda is de 18e werknemer in dienst bij de Nederlandse Televisie Stichting. Daarvoor is hij reclametekenaar en schilderde hij reclameaffiches en aankondigingen voor bioscopen. Maar met de theaters gaat het steeds minder en de enorme handbeschilderde doeken op de voorgevels worden vervangen door lichtbakken of letters. Een vriend van Noorda, Peter Zwart is vanaf de eerste dagen betrokken bij televisie en komt om in het werk. Zwart vraagt Noorda om 12 animaties te maken, Noorda heeft echter nog geen idee wat dat zijn, animations. Maar hij wordt al snel gegrepen door de televisie. In studio Irene schildert hij achtergronddoeken, bouwt hij decors, schildert teksten op titelkaarten en maakt hij eenvoudige animaties. In de loop van de jaren vijftig wordt Noorda chef van de afdeling Decorbouw, waarvoor hij samenwerkt met decorontwerpers en de maquettebouwers. Hij is dan niet meer aan het ontwerpen, maar kan genoeg creativiteit kwijt in het uitvoeren van de waanzinnige ideeën van decorontwerpers en regisseurs met binnen kleine budgetten. Zijn afdeling begint met drie bouwers, dat worden er 145. Noorda werkt dan niet meer mee aan de uitvoering, hij kent de mensen niet meer allemaal persoonlijk, kan de kwaliteit niet meer beoordelen en is vooral aan het vergaderen. Zijn laatste periode bij de NOS is Noorda secretaris van de ideeënbus. Mensen die suggesties of verbeteringen hebben komen bij hem en proberen er iets aan te doen.

Noorda's grootste verdienste is de uitvinding van de decorvijzel, één enkel wieltje met een vijzel waardoor grote, zware decor onderdelen heel gemakkelijk verplaatst kunnen worden. Voor deze uitvinding die wereldwijd gebruikt wordt en de omroep enorm veel geld heeft bespaard, ontvangt hij een lintje van de Koningin. Bij zijn afscheid krijgt hij dan ook als ludiek geschenk zo'n vijzel mee. Na zijn pensionering pakt Noorda het schilderen en fotografen weer op. Enkele jaren na zijn pensionering komt zijn zoon Robin Noorda te werken op de grafische afdeling van de NOS.