Hollands Nieuws: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
(15 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Productie
| periode = 1922-1939
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=Hollands%20Nieuws Beeld en Geluid]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| achtergrond_info =
| genre = [[:Category:bioscoopjournaal|bioscoopjournaal]], <br> [[:Category:actualiteiten|actualiteiten]]
| decennia = [[:category:1920-1929|1920-1929]], <br> [[:category:1930-1939|1930-1939]]
| lengte = onbekend
| media = [http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/ibg/leader01-bb.rm leader (realplayer)], <br>[http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/ibg/leader01-bb.wmv leader (mediaplayer)]
| medium = bioscoop
| externe_info =
}}


"Waar zij niet zijn is niets te doen" was de slogan van de cameramannen die voor het bioscoopjournaal ''Hollands Nieuws'' van filmfabriek [[Polygoon]] heel Nederland doorkruisten op zoek naar nieuwswaardige gebeurtenissen. De van oorsprong Haarlemse filmfabriek begon halverwege de jaren twintig met het vervaardigen van bioscoopjournaals en hield daar pas tegen het einde van de jaren tachtig mee op. Kenmerkend voor de journaals is het gebruik van humor en de positieve benadering in de keuze en presentatie van de onderwerpen.


Vanaf 1921verzorgde de Haarlemse filmfabriek Polygoon op kleine schaal de eerste actualiteitenjournaals in de bioscopen. De journaals werden voorafgaand aan het filmprogramma aan het publiek getoond. In eerste instantie werd er voornamelijk verslag gedaan van actualiteiten uit Haarlem en omstreken.


Polygoon zich begin jaren twintig op de kaart als serieuze leverancier van bioscoopjournaals aan de Nederlandse filmtheaters. Dat jaar produceerde zij 37 journaals onder de naam ''Hollands Nieuws''. De journaals dienden aan een vaste formule te voldoen, te weten het tonen van ‘gebeurtenissen van actueel belang en technische nieuwigheden.’ Tegelijkertijd wilde men het publiek  ‘onderrichten en opvoeden door te wijzen op allerlei misstanden.’
<br clear='all'>


Hoewel Polygoon ernaar streefde om eens per week een journaal uit te brengen, lukte dat toch niet altijd. Pas vanaf 1932, toen de geluidsfilm zijn intrede deed in de filmindustrie, slaagde het filmbedrijf erin iedere week een journaal te produceren.
===Beschrijving===


Polygoon is de bekendste producent van bioscoopjournaals, maar zij is niet altijd de enige geweest. Concurrentie was er in de eerste plaats van Haagse filmfabriek Orion, die het bioscoopjournaal ''[[Orion-Revue]]'' vervaardigde. In 1931 fuseerde Orion met het filmbedrijf [[Profilti]]. Toen het in datzelfde jaar in Nederland mogelijk werd om geluidsfilms te produceren kwam Orion-Profilti met het geluidsjournaal ''[[Nederland in Klank en Beeld]]''.  
"Waar zij niet zijn is niets te doen" is de slogan van het [[:category:bioscoopjournaal|bioscoopjournaal]] ''Hollands Nieuws''. De slogan verwijst naar de vier cameramannen die voor het journaal van filmfabriek [[Polygoon]] door heel Nederland trekken op zoek naar nieuwswaardige gebeurtenissen. Kenmerkend voor de journaals is het gebruik van humor en de positieve benadering in de keuze en presentatie van de onderwerpen. De journaals dienen aan een vaste formule te voldoen, te weten het tonen van "gebeurtenissen van actueel belang en technische nieuwigheden". Tegelijkertijd wil men het publiek "onderrichten en opvoeden door te wijzen op allerlei misstanden".


Ook kwam Polygoon met een geluidsversie van haar bioscoopjournaal ''Hollands Nieuws'' en vulde de bekende slogan van het bedrijf, "Polygoon spant de kroon", aan met de frase "óók in toon". Polygoon stopte na zes maanden met het vertonen van geluidloze versies van het bioscoopjournaal.  
Hoewel Polygoon ernaar streeft om eens per week een journaal uit te brengen, lukt dat toch niet altijd. Pas vanaf 1932, wanneer de geluidsfilm zijn intrede doet in de filmindustrie, slaagt het filmbedrijf erin iedere week een journaal te produceren. De journaals zijn dan ook voorzien van geluid.  


Na de oorlog ging Polyoon een samenwerkingsverband aan met de filmfabriek Profilti. Het bioscoopjournaal werd vanaf dat moment vertoont onder de naam ''[[Neerlands Nieuws]]''.
Na de samenwerking met filmfabriek [[Profilti]] wordt ''Hollands Nieuws'' omgedoopt tot ''[[Neerlands Nieuws]]''.


===Makers===


[[Polygoon]]
----


[[category:bioscoopjournaals]]
[[Category: Productielijst H|Hollands nieuws]]
 
[[Category: 1920-1929|Hollands nieuws]]
 
[[Category: 1930-1939|Hollands nieuws]]
 
[[Category: actualiteiten|Hollands nieuws]]
 
[[category:bioscoopjournaals|Hollands nieuws]]

Huidige versie van 22 apr 2010 om 12:40

Periode1922-1939
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrebioscoopjournaal,
actualiteiten
Decennia1920-1929,
1930-1939
Lengteonbekend
Mediumbioscoop
Medialeader (realplayer),
leader (mediaplayer)



Beschrijving

"Waar zij niet zijn is niets te doen" is de slogan van het bioscoopjournaal Hollands Nieuws. De slogan verwijst naar de vier cameramannen die voor het journaal van filmfabriek Polygoon door heel Nederland trekken op zoek naar nieuwswaardige gebeurtenissen. Kenmerkend voor de journaals is het gebruik van humor en de positieve benadering in de keuze en presentatie van de onderwerpen. De journaals dienen aan een vaste formule te voldoen, te weten het tonen van "gebeurtenissen van actueel belang en technische nieuwigheden". Tegelijkertijd wil men het publiek "onderrichten en opvoeden door te wijzen op allerlei misstanden".

Hoewel Polygoon ernaar streeft om eens per week een journaal uit te brengen, lukt dat toch niet altijd. Pas vanaf 1932, wanneer de geluidsfilm zijn intrede doet in de filmindustrie, slaagt het filmbedrijf erin iedere week een journaal te produceren. De journaals zijn dan ook voorzien van geluid.

Na de samenwerking met filmfabriek Profilti wordt Hollands Nieuws omgedoopt tot Neerlands Nieuws.

Makers

Polygoon