Johnny Meijer: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina: {{ Infobox Productie | periode = 1993 | archief_link = [http://videotheek.surfnet.nl/play_proxy/mmc/4073/BG_21456-out.wmv] | makers = Makers | achtergrond_info = | genre =...)
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(17 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Productie
{{ Infobox Productie
| periode = 1993
| periode = 1993
| archief_link = [http://videotheek.surfnet.nl/play_proxy/mmc/4073/BG_21456-out.wmv]
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=Johnny%20Meijer Beeld en Geluid]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| achtergrond_info =
| achtergrond_info = [[#Achtergrondinformatie|Achtergrondinformatie]]
| genre = [[:category:documentaire|Documentaire]]
| genre = [[:category: documentaire|Documentaire]]
| decennia = [[:category:1990-1999]]
| decennia = [[:category: 1990-1999|1990-1999]]
| lengte = 50 minuten
| medium = televisie
| medium = televisie
| externe_info =
| externe_info =
}}
}}
[[Bestand:Johnny_Meyer_titel.jpg]] [[Bestand:Johnny_Meyer.jpg]]
<br clear="all" />
<br clear="all" />


===Beschrijving===
De film Johnny Meijer is een portret van een Amsterdamse accordeon-virtuoos in de nadagen van zijn carrière. De eerste opnamen werden gemaakt toen Meijer een smoking ging kopen voor zijn laatste gastoptreden in het Amsterdamse Concertgebouw: twee weken later, op 8 januari 1992, overleed hij op 79-jarige leeftijd. Meijer wordt algemeen beschouwd als een van de beste accordeonisten ter wereld. Hij maakte furore in de jaren '50 toen hij veel in het buitenland optrad en de eretitel 'Koning van de accordeon' kreeg. Weliswaar speelde hij regelmatig Jordanese meedeiners, maar daarnaast speelde hij ook razendsnelle swing, Roemeense- en klassieke muziek. Als jazz-accordeonist verwierf hij internationale erkenning. De discrepantie tussen jazz en de Amsterdamse volksmuziek heeft zijn hele muzikale loopbaan bepaald. Hoewel zijn naam een begrip bleef, raakte Meijers carrière langzamerhand in het slop. De laatste jaren werd hij nauwelijks meer gevraagd voor optredens, mede door zijn onberekenbare karakter en drankzucht. Op het eind van zijn leven schnabbelde de 'koning van de accordeon' op bruiloften en partijen en bracht hij zijn dagen door in verveling en eenzaamheid
Het beeldmateriaal is grotendeels opgenomen na zijn dood maar bevat enkele archiefbeelden van optredens.  Enkele scènes geschoten voor de dood van van Johnny. Zo is hij te zien in zijn dagelijkse leven, hoe hij de buurman groet en hoe hij het pak koopt dat zoals later blijkt het pak zal zijn dat hij bij zijn laatste optreden aanheeft. De documentaire bestaat vooral uit interviews met mensen die Johnny vroeger kende. Zoals oude kroegbazen die hem vaker over de vloer hadden, mensen met wie hij vroeger gespeeld had onder wie manke Nelis en mensen op straat in de Jordaan. Deze ‘kennisen’ vertellen anekdotes of vertellen over het norse karakter van Johnnie. Ook zijn er veel beelden waarin wordt laten zien dat hij gemist wordt. De rode draad van deze documentaire zijn de geruchten over de zoon van Johnnie meijer, Cor.
Cor zou volgens enkele geintervieuwden in de Jordaan de accordeon van Johnnie hebben verkocht met als argument dat Cor aan de drugs was. Cor was inderdaad aan de drugs maar in de documentaire blijkt dat de maker van de accordeon bij wie het instrument voor Cor worden opgeslagen het had verkocht. De maker van het instrument van Johnnie was failliet gegaan en had het geld nodig. Verder wordt er diep ingegaan op de slechte relatie tussen Johnnie en Cor en de eenzame laatste dagen waarin Johnnie geen optredens meer geregeld kreeg.


===beschrijving===


De film ''Johnny Meijer'' is een portret van een Amsterdamse accordeonvirtuoos in de nadagen van zijn carrière. Op 8 januari 1992 overlijdt Johnny op 79-jarige leeftijd. Meijer wordt algemeen beschouwd als een van de beste accordeonisten ter wereld. Het beeldmateriaal is grotendeels opgenomen na zijn dood maar bevat enkele archiefbeelden van optredens en van zijn dagelijks leven. Zo is hij te zien in zijn dagelijkse leven, hoe hij de buurman groet en hoe hij het pak koopt dat zoals later blijkt het pak zal zijn dat hij bij zijn laatste optreden aanheeft.
Het zijn interviews die het persoonlijk leven van Meijer inkleuren. Zoals oude kroegbazen die hem vaker over de vloer van hun café gezien hebben, muzikanten als [[Manke Nelis]] en mensen op straat in de Jordaan. Het norse karakter van en zijn drankprobleem, maar vooral de geruchten rond zijn zoon Cor vormen een rode draad in de film. Cor zou vanwege drugsverslaving de accordeon hebben verkocht, maar ondanks de verslaving blijkt dat een mythe. Een failliete instrumentenmaker en een verbitterde relatie tussen vader en zoon zijn ingredienten van een bekroonde film.


===Makers===
===Makers===


regie: [[John Appel]]
Regie [[John Appel]]


Camera: [[Birgit Hillenius]]
Camera [[Birgit Hillenius]]


Montage: [[Teun Pfeil]]
Montage [[Teun Pfeil]]


Geluid: [[Mark Glynne]], [[Simon Ijspeert]] en[[Pepijn Aben]]
Geluid [[Mark Glynne]], [[Simon IJspeert]], [[Pepijn Aben]]


Productie: [[Ruud Monster]], [[Jan Heijs]]
Co-productie [[Ted Mooren]]


Co-productie [[Ted Mooren]]
Producent [[Geeske Hattuma Pieter]], [[Ruud Monster]], [[Jan Heijs]]
 
Productiemaatschappij [[Jura filmproducties]]


Producent: [[Geeske Hattuma Pieter]] Jura filmproducties
Eindredactie [[Wessel van der Hammen]]


Eindredactie: [[Wessel van der Hammen]]
[[TROS]].


----
----


[[Category:Documentaire |Jhonny meyer]]
[[Category:documentaire]]


[[Category: 2000-2009]]
[[Category: 1990-1999]]


[[Category: Producties]]
[[Category: Productielijst J]]

Huidige versie van 16 dec 2009 om 15:28

Periode1993
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte50 minuten
Mediumtelevisie

Johnny Meyer titel.jpg Johnny Meyer.jpg


beschrijving

De film Johnny Meijer is een portret van een Amsterdamse accordeonvirtuoos in de nadagen van zijn carrière. Op 8 januari 1992 overlijdt Johnny op 79-jarige leeftijd. Meijer wordt algemeen beschouwd als een van de beste accordeonisten ter wereld. Het beeldmateriaal is grotendeels opgenomen na zijn dood maar bevat enkele archiefbeelden van optredens en van zijn dagelijks leven. Zo is hij te zien in zijn dagelijkse leven, hoe hij de buurman groet en hoe hij het pak koopt dat zoals later blijkt het pak zal zijn dat hij bij zijn laatste optreden aanheeft.

Het zijn interviews die het persoonlijk leven van Meijer inkleuren. Zoals oude kroegbazen die hem vaker over de vloer van hun café gezien hebben, muzikanten als Manke Nelis en mensen op straat in de Jordaan. Het norse karakter van en zijn drankprobleem, maar vooral de geruchten rond zijn zoon Cor vormen een rode draad in de film. Cor zou vanwege drugsverslaving de accordeon hebben verkocht, maar ondanks de verslaving blijkt dat een mythe. Een failliete instrumentenmaker en een verbitterde relatie tussen vader en zoon zijn ingredienten van een bekroonde film.

Makers

Regie John Appel

Camera Birgit Hillenius

Montage Teun Pfeil

Geluid Mark Glynne, Simon IJspeert, Pepijn Aben

Co-productie Ted Mooren

Producent Geeske Hattuma Pieter, Ruud Monster, Jan Heijs

Productiemaatschappij Jura filmproducties

Eindredactie Wessel van der Hammen

TROS.