Humberto Tan: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 11: Regel 11:
| werkt_samen_met = [[Mart Smeets]], [[Albert Verlinde]]
| werkt_samen_met = [[Mart Smeets]], [[Albert Verlinde]]
| trivia =  
| trivia =  
| gallery = [[Gallery: Humberto Tan|Gallery]]
| externe_info = [http://www.humberto.nl/ officiële site]<br>[http://twitter.com/HumbertoTan Humberto op Twitter]
| externe_info = [http://www.humberto.nl/ officiële site]<br>[http://twitter.com/HumbertoTan Humberto op Twitter]
| onderschrift = Humberto Tan
| onderschrift = Humberto Tan

Versie van 20 feb 2013 08:32

Humberto Tan

NaamHumberto Tan-A-Kiam
GeborenParamaribo (Suriname), 26 oktober 1965
Functies Presentator, Omroeper, Schrijver, Redacteur, Disckjockey, Nieuwspresentator
Bekend vanStudio Sport, NOS Journaal, RTL Boulevard
Periode actief1991 - heden
Werkt samen metMart Smeets, Albert Verlinde
GalleryGallery
Externe infoofficiële site
Humberto op Twitter

Humberto Tan in de media
Oeuvre Humberto Tan

Presentator, verslaggever en nieuwslezer, Humberto Tan is multi-inzetbaar. Één van zijn grote passies is sport, maar Tan heeft ook interesse in mode. Hij is niet voor niets in 1999 uitverkozen tot best geklede man van het jaar door het mannenblad Esquire. Typerend voor Tan is dat hij zich nooit concentreert op één ding; hij combineert liever. Bij de AVRO vertaalt dit zich in omroepen en het presenteren van Forza. Bij de NOS doet hij zowel het Journaal als Studio sport. Bij Talpa houdt hij zich bezig met NSE, de wedstrijden van het Nederlands elftal en de Eredivisie. Tegenwoordig combineert hij RTL Boulevard met Eredivisie Live. Dit maakt Tan erg veelzijdig, wat hij zelf als zowel zijn sterke als zijn zwakte ervaart.


Jeugd en opleiding

Humberto Tan wordt geboren in Paramaribo en groeit op in de Amsterdamse Bijlmermeer. Hier volgt hij ook het basisonderwijs. Zijn middelbare school doet hij aan de Berlage Scholengemeenschap in Amsterdam. In 1991 studeert hij af in rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie is hij voor het eerst op de televisie te zien: in het programma Sonja treedt hij op als tafelgast bij het onderdeel De tafel van zeven. Echter, zijn ambitie ligt dan nog niet bij het televisievak. Hij wil het liefst de advocatuur of de diplomatieke dienst in bij buitenlandse zaken. Ook loopt hij rond met het idee rechter te worden.


AVRO

Toch begint hij in 1991 als omroeper bij de AVRO. Via via wordt hij gevraagd voor de screentest. Deze test verloopt in eerste instantie niet zo goed. Hij heeft zijn tekst niet voorbereid, omdat hij aanvankelijk denkt dat hij er gewoon even gaat zitten. Al snel blijkt dat het niet zo werkt. Als hij iets mag vertellen over L.A. Law blijkt het praten voor de camera hem gemakkelijk af te gaan en wordt hij uitgenodigd voor de tweede ronde. Deze weet hij succesvol te doorstaan en dit levert hem naast het omroepen ook de presentatie op voor het jongerenprogramma Pauze TV (later omgedoopt tot Forza).

Tan vindt omroepen best lastig werk. De kunst is om van een saaie opsomming toch iets te maken waardoor mensen blijven kijken. Daar komt de extra moeilijkheid bij dat hij vaak programma’s moet aankondigen die hij niet kent. Ook vindt hij het jammer dat de opnames altijd plaatsvinden in een statische studio. Tan is van zichzelf vrij onrustig, dus dat is tegen zijn natuur in.

Na het omroepen werkt Tan nog een jaar bij Forza. Als dat na twee seizoenen stopt krijgt hij een aanbieding bij de AVRO voor een filmprogramma. Hij slaat dit aanbod af, omdat hij zelf niet in het programma gelooft. Bovendien voelt hij zich nog te jong om een contract aan te gaan en daarna zien wat er gebeurt: “ik wil geen baan, maar een loopbaan.” Tan solliciteert daarom vervolgens bij een advocatenkantoor.


NOS

Hij werkt nog geen drie maanden bij het kantoor, als hij wordt gebeld door Studio sport. Hij besluit zijn baan bij het advocatenkantoor aan te houden voor doordeweeks en doet daarnaast in het weekend Studio sport. Dit combineert hij een jaar. Na dat jaar neemt hij onbetaald verlof bij Studio sport en vertrekt voor twee tot drie maanden naar Australië en Nieuw-Zeeland. Daar maakt hij wat radioreportages en besluit vervolgens dat hij niet verder wil in de advocatuur. Uiteindelijk werkt hij twaalf jaar bij Studio sport. Tan ziet veel parallellen tussen zijn werk als omroeper en zijn werk als sportpresentator. Bij beiden moet hij live in staat zijn om in korte tijd en snel schakelend te vertellen wat er aan de hand is en wat er gaat gebeuren. Hij denkt dan ook dat het jaar omroepen cruciaal is geweest om die ervaring op te doen. Naast zijn werk voor Studio sport werkt hij tevens vijf jaar bij het NOS Journaal. Hier doet hij de ochtendpresentatie en is hij werkzaam als binnenlandredacteur.


Talpa

Na twaalf jaar NOS verhuist Tan naar Talpa. Redenen hiervoor zijn dat hij daar het eredivisievoetbal mag doen. Hij mag daarnaast alle uitwedstrijden van het Nederlands elftal volgen. Bovendien is het voor hem financieel aantrekkelijker. Maar vooral het feit dat hij voetbal mag volgen vindt hij geweldig. De passie voor sport heeft volgens Humberto altijd in hem gezeten. Hij is naar de Olympische Spelen, Europees Kampioenschappen en Wereldkampioenschappen geweest en daar geniet hij enorm van. Hoogtepunten voor hem zijn de twee Jong Oranje Toernooien waarvoor hij het verslag doet. Onder leiding van Foppe de Haan worden ze tot twee maal toe kampioen en Tan kijkt hierop terug als een mooie periode.


RTL

Als de zender Talpa in 2007 wordt opgeheven neemt RTL de succesvolle programma’s van de zender, waaronder het voetbal, over en Tan verhuist mee. Bij RTL presenteert hij een jaar lang op zondagavond de samenvattingen van de Eredivisie wedstrijden. Daarna gaan de rechten terug naar de NOS. Tan blijft bij RTL, waar hij te zien is als presentator bij RTL Boulevard. Voor RTL7 neemt hij de KNVB Beker en de Europa League voor zijn rekening. Daarnaast heeft hij nog een contract met de betaalzender Eredivisie Live waar hij iedere vrijdag, zaterdag en zondag het eredivisievoetbal presenteert.

Voor RTL Boulevard maakt hij een aantal memorabele uitzendingen. Zo staat de speciale uitzending naar aanleiding van de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn hem nog goed bij. En ook de speciale uitzending rondom het overlijden van Michael Jackson vindt hij erg goed. Zijn affiniteit met RTL Boulevard zit hem vooral in zijn affiniteit met nieuws. Of het nou sport nieuws, algemeen nieuws, entertainment nieuws of wat dan ook betreft, Tan vindt alles interessant. Hij is iemand die zijn krant van voor tot achter leest. Dit is wederom een weerspiegeling van zijn breed geïnteresseerde karakter. Op 24 april 2012 laat hij echter via Twitter weten dat hij per 1 juli stopt met het programma. Het is niet meer te combineren met zijn andere werkzaamheden.


Niet alleen televisie

Vanaf 2000 is Tan naast televisie op meerdere fronten actief. Zo schrijft hij in dat jaar zijn eerste boek Het Surinaamse Legioen. Dit gaat over de geschiedenis van Surinaamse voetballers in de eredivisie. Op basis van het boek maakt Karel van Ossenbrüggen in 2004 de gelijknamige documentaire. In 2003 maakt Tan het (foto-)boek Het Kleine Verschil voor het Nederlandse Rode Kruis waar hij sinds 2002 ambassadeur van is. Daarnaast is hij gemiddeld zes tot acht weken per jaar te horen als deejay op Radio 538. Hier treedt hij in de zomer op als vervanger voor Edwin Evers met het programma Evers staat op. Vanaf 2010 presenteert hij het vroeger ochtendprogramma van BNR. Sinds 2003 heeft Humberto Tan zijn eigen kledinglijn.

Publicaties

Het Surinaamse Legioen (2000)

Het Kleine Verschil (2003)