RTL Véronique

Uit B&G Wiki
RTL Véronique logo (1989)

NaamRadio Televisie Luxemburg Véronique
Oprichting2 oktober 1989
Opheffing17 september 1990
Voorzitteronbekend
Omroep StatusCommerciële omroep
GalleryGallery
TriviaTrivia
Aanvullende informatieTelevisievormgeving
RTL Véronique in jaartallen


RTL Véronique is de tweede commerciële televisiezender voor het Nederlandse publiek die te zien is via de kabel. Drijvende financiële krachten achter de zender zijn Veronica, Lex Harding (Tornado BV), de Nederlandse Middenstandsbank, Rabobank, Credit Lyonnais, Philips en het Luxemburgse bedrijf CLT (Compagnie Luxembourgeoise de Télédiffusion). De zender gaat van start als jongerenzender, maar slaat gaandeweg om naar familiezender. Véronique introduceert een nieuw soort programmeren in Nederland: het horizontaal programmeren. Zo zijn er iedere werkdag op een vast tijdslot de quizzen Prijzenslag en Rad van fortuin te zien.

Commerciële televisie vanaf Nederlands grondgebied is eind jaren '80 nog niet toegestaan. Via een creatieve oplossing, de zogenaamde U-bochtconstructie, lukt het Véronique toch om een plek te bemachtigen op de kabel; door uit te zenden via het Luxemburgse RTL kan Véronique niet worden gezien als Nederlandse televisiezender en wordt de mediawet omzeild. Omdat de zender officieel een Luxemburgse zender is moeten er echter wel programma's worden vertoond die zijn gericht op het Luxemburgse publiek vandaar dat de zender 's ochtends vroeg en na middernacht actualiteitenprogramma's als Hei elei kuck elei programmeert.

De jonge gezichten

Op 2 oktober 1989 start Véronique met uitzenden in Nederland. Daphne Deckers is het gezicht in de stationcalls en promofilms. Vertouwde presentatoren zijn er in de vorm van Catherine Keyl en Wessel van Diepen (het duo verzorgt tevens de openingsshow). Nieuwkomers zijn o.a. Irene Moors, Jeroen Pauw, Anniko van Santen en Manon Thomas. Naast nieuwe eigen producties als Telekids, 5 uur show, TV Romantica, Gááán met die banaan en Club Verotique zijn er met name (oude) buitenlandse producties te zien. Zo is er damesworstelen in G.L.O.W., drama met Dallas en spanning in de detective serie Private Eye. Behalve nieuwe producties is er bij Véronique ook het vertrouwde Countdown te zien en is er de eerste maanden bijna wekelijks een oude theaterregistratie van Freek de Jonge geprogrammeerd.

Hoewel de Raad van Staten de zender snel erkend als buitenlands is niet iedereen het hiermee eens. De NOS, de ster en de Nederlandse Dagblad Pers zien Veronique als een illegale Nederlandse commerciële zender. De commissariaat voor de media beargumenteerd anders: CLT bepaalt de programmering van de zender, Véronique verzorgt de programma's. De verlossende uitspraak voor RTL komt op 4 oktober: De Raad van State blijft achter haar beslissing staan en Véronique mag blijven uitzenden.

Na een redelijke start lopen de kijkcijfers langzaam terug. De critici zijn sceptisch; te weinig eigen producties en alleen de erotische programma's en het cupvoetbal hebben een hoge kijkdichtheid. Ook maakt men zich zorgen over de commerciële belangen. Drs Th. P. Jansen schrijft zo in zijn column in de NCRV gids: "Radio en televisie zijn media waarmee je communicatie bedrijft. Dat proces kent eigen normen en waarden. Ga je daar het winstprincipe op toepassen, dan test je al snel het eigenlijke wezen ervan aan. Want vroeg of laat gaan de eisen die het geld stellen mede de inhoud bepalen".

Vanaf 1990 dienen zich wat veranderingen aan in de programmering. Programma's die niet aanslaan als de sportquiz Aanvallen! met Hans van Breukelen, de talkshow Berg, Beestenboel met Manon Thomas en Hits uit Holland worden één voor één geschrapt. In de plaats komt amusement als Prijzenslag. De zender kampt echter met een probleem; de adverteerders blijven weg. Dit verandert als Joop van den Ende zijn sterren van het mislukte TV10 bij de zender onderbrengt. Met de komst van Henny Huisman, André van Duin, Jos Brink en Koos Postema in februari keert het tij. Programma's als Klasgenoten, De soundmixshow, Tineke, Jaap Aap, Wedden dat? en de Fabeltjeskrant veranderen de zender definitief van jongerenzender naar familiezender en doen daarbij de kijkcijfers wekelijks stijgen.

Na één televisie seizoen uitgezonden te hebben als RTL Véronique wordt de naam op 17 september 1990 omgedoopt tot RTL4.