Amsterdam 700

Uit B&G Wiki
Periode1975
Beschikbaar in archiefNiet beschikbaar
Genredrama
Decennia1970-1979
Mediumtelevisie


Beschrijving

Amsterdam 700 is een serie van vier delen over de geschiedenis van de stad Amsterdam, die in 1975 700 jaar bestaat. De delen spelen in andere tijden en zijn telkens met andere crew gemaakt. De karakters Persijn en zijn vrouw, gespeeld door Kees Brusse en Elisabeth Anderson komen in alle delen terug. Persijn kan gezien worden als de stichter van de stad omdat hij in 1275 het stuk grond kreeg van de bisschop van Utrecht om er een versterkte plaats van te maken.

Het idee voor de serie komt van Rene Solleveld en dramaturg Hugo Heinen. Oorspronkelijk zouden er acht afleveringen gemaakt worden, maar enkele schrijvers trekken zich terug en een aantal scripts blijken onbruikbaar. De productie is bovendien erg kostbaar, bij de vierde aflevering was het totale budget van de AVRO al bijna overschreden. Op basis van de serie verschijnt ook een boek met hetzelfde gegeven. Els Brouwer schrijft de geschiedenis van de stad in dertig losse verhalen waarin een lid van het geslacht Persijn een rol speelt.


Afleveringen

Aflevering 1: De Hanzeoorlog (13 januari 1975)

In De hanzeoorlog schildert Jan Staal een beeld van het 14e eeuwse Amsterdam. De slimme koopman Persijn doet handig zaken en het gaat hem voor de wind. Hij dringt er bij zijn vriend, de burgemeester Keizer (gespeeld door Edmond Classen) op aan dat het Damrak gedempt wordt omdat zijn pakhuis bij hoog water vol loopt. Deze overmoedige daad zal het geslacht Persijn nog lang achtervolgen. Tijdens de bruiloft van dochter Kathelijne breekt brand uit en gaat het pakhuis in vlammen. Kathelijne vat dat op als een straf van god voor haar vaders hoogmoed. Persijn moet weer van de grond af aan zijn handel opbouwen en stuurt als een van de eersten zijn schepen naar de Oostzee. Al snel is hij de tegenslag te boven en rijk als nooit tevoren. Maar in zijn gezin kent hij minder geluk dan in zaken.

De televisiekritieken zijn niet erg lovend. In het stuk kijken de acteurs naar een brand en binnenkomende schepen, maar daarvan ziet de kijker thuis helemaal niets. Ook de onthoofding van de zoon van Persijn is niet in beeld, een gemis volgens de journalist van De telegraaf. De recensent van het vrije volk schrijft: "het was het gebruikelijke decor- en kostuumspel. Een Hollands binnenhuisdrama met als hoogtepunt een heel komische echtgenote van de hoofdpersoon die weinig tekst had en zich noodgedwongen moest beperken tot een blik of er een paar muizen onder haar rokken rondholden en ze daar niets van mocht laten merken."


Regie Walter van der Kamp

Uitvoerenden

burgemeester Keizer Edmond Classen

Kathelijne Persijn Yolly van Kan

Filip Persijn - Guido Jonckers

Hendrik Persijn - Hugo Koolschijn

grootvader Persijn Sacco van der Made

Aflevering 2: Een hemel op aarde (10 maart 1975)

Kees Holierhoek schrijft het tweede deel met als onderwerp de periode 1535 en 1536. In die jaren wordt Amsterdam geconfronteerd met de Wederdopers die, net als in Munster, de macht in de hoofdstad willen overnemen. Persijn is in dit stuk een scheepsbouwer die tot schout-bij-nacht wordt benoemd omdat hij een trouwe volgeling van de moederkerk is en een vurig bestrijder van de ketters.

Deze productie is opgenomen van 19 tot en met 24 augustus 1973. Decorontwerper Freek Biesiot bedacht een modulair decor. Uit een beperkt aantal wanden en grote zetstukken zijn alle benodigde sets binnen korte tijd te bouwen. De decorschetsen en enkele speciaal voor deze productie gemaakte rekwisieten zijn te zien in de Gallery: Een hemel op aarde.

Uitvoerenden Josine van Dalsum, Han Lammers,

Regie John van de Rest

Decor Freek Biesiot

Aflevering 3: Daniel de Barrios (9 april 1975)

De derde aflevering draait om de uit Portugal gevluchte dichter Daniel de Barrios en is geschreven door Margo Minco. Het verhaal speelt zich af in het Amsterdam van 1660, wanneer de Portugees-Joodse gemeenschap in Amsterdam floreerde. In Brussel ontmoet de katholiek opgevoede De Barrios Persijn die hem uitnodigd om bij hem em zijn ouders in Amsterdam te logeren. Daar komt de dichter in contact met de Joodse gemeenschap. Hij wordt er verliefd op een niet-Joods meisje, maar kiest uiteindelijk toch voor het Joodse geloof en laat haar los.


Aflevering 4: De rode luitenant (15 mei 1975)

Mies Bouhuys schrijft de laatste aflevering, De rode luitenant. Het onderwerp is de opkomst van het socialisme.

In de Polygoon reportage Achter de schermen van het NOS-decorcentrum zijn beelden te zien van de repetities van De rode luitenant.

Uitvoerenden

Jules Hamel

Maelys Morel