Alfred J. Kwak

Uit Beeld en Geluid wiki

Ga naar: navigatie, zoekenPeriode 1989 - 1991
Beschikbaar in archief Beeld en Geluid
Genre Kinderprogramma, Animatie
Decennia 1980-1989 1990-1999
Medium Televisie

Leader (1989)


Beschrijving

Avonturen van de vrolijke, lieve en nieuwsgierige eend Alfred Jodocus Kwak en zijn vriendjes. Hoewel Alfred pas grote bekendheid krijgt dankzij de televisieserie, is hij zelf al veel ouder. Het eendje is bedacht door artiest Herman van Veen voor zijn kinderen. In 1976 staat Alfred voor het eerst op de planken in een theatershow die zowel in Nederland als Duitsland succes heeft. De show komt op lp uit en die ontvangt in 1979 een Edison. Later volgen boekjes, platen en rond 1990 de televisieserie. De serie wint de Duitse Goldene Kamera en Herman van Veen krijgt een jaar later een Edison voor het album Alfred J. Kwak: Goedemorgen.

De verhalen uit de in Japan gemaakte televisieserie zijn een stuk minder zwaar dan het theaterstuk. Toch zit er altijd wel een boodschap of moraal in. De verhaaltjes gaan over vriendschap en liefde, onrecht en armoede.

Makers

Techniek: Joop Pieete

Stemmen: Ryan van den Akker, Frits Lambrechts, Guido Jonckers, John Kraaykamp Jr., Christine Ewert, Anton Kothuys, Herman van Veen, Bram van der Vlugt

Tekeningen: Harald Siepermann, Hans Bacher, Herman van Veen

Teksten: Herman van Veen

Tekstbewerking: Vivian Pieters

Productie en regie: Vivian Pieters

Muziek: Herman van Veen, Harry Sacksioni, Erik van der Wurff

VARA.